Реклама / Ads
0| 4284 |10.10.2019 НОВИНИ

Проф. Райна Николова: Няма пречка шефът на БНР да бъде предсрочно освободен

.
Светослав Костов
Няма празнота на закона, която да се превърне в пречка, за да не се прекратява предсрочно мандат. Това заяви пред БНР проф. Райна Николова, преподавател по медийно право в НБУ и бивш член на СЕМ.
 

Никой закон не е можел да предвиди, че някой ще спре сигнала на БНР, обясни тя в коментар за казуса „БНР“. проф. Николова разясни процедурата, започната от медийния регулатор:

 

„СЕМ предприе процедура за предсрочно прекратяване на мандата на генералния директор на БНР. Сега Съветът трябва да извърви няколко стъпки. На генералния директор му е дадена възможност в определен срок да изрази становище. Законът позволява срок не по-дълъг от 7 дни. След това СЕМ би следвало да вземе решение за самото предсрочно прекратяване на мандата, отново с гласуване. В момента сме свидетели на подготвителни действия“.

 

Не става дума само за ограничаване правото на информация, отбеляза проф. Николова и добави: „По никакъв начин не е дадена възможност на работещите журналисти в програма „Хоризонт“ в този часови пояс, няколко часа, да осъществяват конституционното си право на свободно изразяване на мнение. Смятам, че това също е конституционна ценност не по-маловажна от правото на информация, която в случая е била сериозно засегната“.

 

Според нея аргументите на ръководството, че такова излъчване е имало през Интернет, са несъстоятелни. Случаят показва неумение да се осъществява ръководство на такава отговорна институция, а от друга страна – опит да се използва журналистиката и законодателството, за някакъв момент - драстична намеса в дейността на журналистите, подчерта проф. Николова. По думите й всичко това показва, че вероятно в закона липсва достатъчна гаранция за независимостта в работата на журналистите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3928 |10.10.2019 Проф. Кантарджиев: Последните десет дни нямаме регистрирани случаи на морбили . 5| 4780 |06.10.2019 Проф. Григор Димитров: Системата не трябва да се променя, а да се изгради наново . 9| 4506 |06.10.2019 Проф. Герджиков: Народната воля не трябва да се слуша безпрекословно по всички въпроси . 13| 5107 |05.10.2019 Проф. Здравко Попов: Зад кандидатите за постовете в ЕС стоят интереси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads