Реклама / Ads
30| 7521 |17.10.2020 НОВИНИ

Проф. Румен Кънчев: Премиерът върви по ленински - крачка напред, две назад

.
Проф. Румен Кънчев
Кабинетът е непоследователен, това е големият ни проблем във външната политика. Крачка напред, две назад, както би казал Ленин. Не е ясна позицията нито по отношение на Русия, нито по двата гигантски договора за членство с НАТО и ЕС.
 

До момента нашата армия, единствена в НАТО, на 90% си служи с руско оръжие. В международните отношения най-съществена е предвидимостта на партньора. Борисов е непредвидим и по отношение на връзките между ЕС и Турция. Това заяви в „Студио Банкеръ“ проф. Румен Кънчев, преподавател по “Теория на международните отношения и геополитика” и съучредител на партия „Републиканци за България“.


Лично аз не смятам, че президентът Радев е разединител на нацията – теза, която непрестанно се налага. Като изключим жеста ала Че Гевара, нормален за един дългогодишен армейски командир, призивът „Мутрите вън“ е обединяващ и за леви, и за десни, той инспирира прогонването на корупцията. Що се отнася до хипотетичната промяна на външнополитическия курс от страна на президента, той нито има такава възможност, нито някой би му го позволил, коментира той.


Наблюдавайки политическите елити в държавата, имам чувството, че те не познават съвременния капитализъм. Последният конгрес на БСП също го демонстрира. Модерните социалистически партии имат съвсем друг анализ. Днешният капитализъм е силно променен от времето на Смит и Рикардо. Хабермас, който го критикува от леви позиции, казва, че в съвременния капитализъм вече не говорим за демокрация, а за масова демокрация, за масово общество. За държава на благоденствието и за цената на това благоденствие, която се плаща с ограничаване на свободите. Това говори за определени тоталитарни тенденции. БСП с нищо не показа, че познава този капитализъм, посочи професорът.


Очаквам РБ да се развие като ценностно-политическа формация в Макс-Веберовия смисъл на понятието. Когато Вебер, един от ярко десните социолози на 20 век, се опита да обясни духа на капитализма, той констатира, че тази обществено-икономическа система произлиза от протестантската етика и в основата й стоят морални ценности. Точно това е много необходимо на съвременното българско общество, каза още умен Кънчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 7724 |17.10.2020 Румен Петков: Ще дишаме смрадта от правителството на Борисов . 27| 9762 |17.10.2020 Проф. Иво Петров: COVID-19 ще стои не 20 години, а завинаги . 4| 5698 |17.10.2020 Проф. Георги Рачев: Сняг преди 8 декември не се очаква . 9| 6158 |17.10.2020 Вирусологът проф. Радостина Александрова: Нямаме имунитет за COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads