Реклама / Ads
6| 4647 |07.04.2020 НОВИНИ

Проф. Стоименова: Рецепта, написана по Viber, не е електронно здравеопазване

.
Проф. Стоименова
Рецептата, снимана на телефона, не отговаря на законовите изисквания и въпреки, че фармацевтите се стараят да не формализират излишно продажбата на медикаменти, те са се притиснати и от проверки на контролни органи, и от опасенията, че е възможно някои пациенти да злоупотребяват. Хвърлиха се проверки срещу колегите в аптеките, по 5-6 институции проверяваха наведнъж и това в условията на извънредно положение.
 

Това коментира пред БНР председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова. Тя допълни: "Не мисля, че тези проверки са били адекватни на ситуацията".

 

По думите й постепенно се нормализира снабдяването с маски и дезинфектанти в аптеките, другите проблеми обаче остават.

 

 „Знаете, че имаше призив към пациентите, за да се ограничат контактите, да не посещават личните лекари. В голяма част от случаите те лекуват по телефона, изпращат пациентите си с рецепти по Вайбър, които обаче в никакъв случай ние не можем да счетем за рецепти и електронно здравеопазване, което всички ние чакаме от поне 20 години. Съответно фармацевтите не могат да дават лекарства без рецепта и връщат пациентите. Или пък е предписано едно лекарството по търговското му наименование и фармацевтът, за разлика от колегите си в другите държави в Европейския съюз, не може да прави генерична замяна. Тази замяна, която предизвика и разбуни доста духове напоследък. И затова пациентите се връщат ненужно, бих казала, тъй като на практика щеше да се предостави възможност за избор между няколко еквивалентни продукта“.

 

„Няма как да се ползват легитимно в аптеките, защото не е това законодателството. Не може веднъж общопрактикуващите лекари да цитират законодателството, а следващия път да призовават към нарушаването му. И сега рецептите на хартиен носител съдържат често грешки при преписване, има липсващи атрибути и на практика всеки един фармацевт, ако се формализира, може да откаже да ги изпълни“.

 

Тук обаче, това, за което ние призовавахме в условията на извънредно положение, бе да не сте формализират колегите, да се прояви гъвкавост, посочи Стоименова, като отбеляза, че този подход не се оказал най-добрият вариант за фармацевтите.

Ако спази законовите изискванията, фармацевтът трябва да откаже да изпълни рецепта, която му е показана по мобилно приложение, а ако я изпълни става нарушител, обясни проф. Стоименова.

 

„Формално и неизпълнение на закона…..Разбира се, че би могло да има последствия, особено когато няма атрибутите, няма оставена рецепта…. Какво пречи на този пациент да обиколи 20 аптеки с тази вайбър-рецепта и да се презапаси с лекарства  и да остави някой пациент, който ще има в конкретния момент нужда от точно тези лекарства няма да може да ги получи. Как фармацевтът ще се увери, че тя е предписана от лекар, как ще се свърже с този лекар, дали ще има УИН на тази рецепта, по какъв начин ще го идентифицира… Много са въпросите“.

 

 „Вземете си рецепта, отидете на лекар - той е този, който трябва да поеме отговорност за вашето диагностициране, лекуване и да проследи лечението. И още нещо - изискайте от вашия лекар да предпише генерично, защото лекарите имат право да предписват генерично. Друг е въпросът защо не го правят“, апелира професор Стоименова. Тя посочи, че на аптеките скоро ще има и плакати, с които фармацевтите ще отправят тези призиви и ще информират пациентите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 7129 |06.04.2020 Проф. Коста Костов: Пътят от пещерата до катедралата е дълъг . 9| 4419 |06.04.2020 Проф. Диана Йонова: Селенът влияе върху вирусите . 26| 7833 |05.04.2020 Проф. Коста Костов: Рапорт даден, рапорт - приет, надявам се . 39| 20255 |04.04.2020 Проф. Коста Костов: Знаехме какво ни чака, но въпреки това приехме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads