Реклама / Ads
7| 4788 |20.05.2015 НОВИНИ

Проф. Танев успокои: Няма промяна в матурите

.
Министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев
Седмокласниците и дванадесетокласниците се явяват на изпити по български език и литература днес. Изпитът за седмокласниците е в рамките на националното външно оценяване, а оценката от него важи за класирането в езиковите и математическите гимназии. Дванадесетокласниците се явяват на първата от двете задължителни матури.
 
Повече от 58 000 зрелостници се явяват на държавния зрелостен изпит по Български език и литература. Точно в 05:30 ч. в Министерството на образованието и науката беше генериран изпитният вариант за матурата. Министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев заяви, че зрелостниците и техните родители трябва да бъдат спокойни, защото никакви промени няма във формата на матурата.

По думите на министър Танев тази година форматът на матурата се запазва. По отношение на скалата за оценяване на изпита, Танев уточни, че вероятно тя няма да се разширява. Това означава, че както и миналата година, за да има 3-ка, зрелостникът трябва да получи минимум 23 точки.

„Тази година няма разлика и самата скала ще бъде произведена по-късно, след като приключи изпитът. Правим класиката и това, което правено дотук. Оказва се, че до момента е работило сравнително добре. Не правим никакви промени, няма нищо, което да е ново. Хората трябва да са спокойни и цялата система да бъде спокойна", обясни министърът.

Строг контрол очаква учениците - във всяка зала ще има по двама квестори.
Интернетът в училищата ще бъде спрян, а мобилните им телефони - прибрани.

Резултатите от държавния зрелостен изпит ще бъдат обявени до 9 юни, а оценките от националното външно оценяване ще бъдат готови до 3 юни.

В 09:00 ч. ще бъде изтеглен и изпитният вариант за националното външно оценяване на седмокласниците. На него се явяват 61 000 ученици.

Изпитът се състои от два модула - първият е задължителен за целия випуск. Той е тест, за чието решаване седмокласниците ще имат 60 минути. Допълнителният модул, 90 минути, е преразказ на непознат художествен текст.

Учениците ще получат по един екземпляр от текста за преразказ и ще могат да го четат и препрочитат 15 минути. След това трябва да го върнат на квесторите.15-те минути се включват в общото време – 90 минути, за работа по втория модул.

За ученици със специални образователни потребности продължителността на изпита се удължава с 40 минути.

Общата оценка от двата модула важи за класиране в гимназиите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 11398 |19.05.2015 Проф. П. Иванов пред Фрог: Катар е дестинация за плаж, моабети и разни други работи . 4| 4299 |19.05.2015 Проф. Константинов: Къде е прокуратурата и как 40 души спят в коптор от 3 кв.м.? . 13| 9977 |19.05.2015 Проф. Гайдарски: В медицината няма 100% излекуване . 5| 4490 |19.05.2015 Проф. Константинов очаква успех на ГЕРБ в големите общини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads