Реклама / Ads
0| 5232 |18.07.2015 НОВИНИ

Проф. Тодор Кантарджиев: Бум на заболявания има по морето и големите реки

.
Тодор Кантарджиев
В момента няма нещо извънредно в страната . Много бързо започна да става горещо. През това време се загуби навика храната в животински произход да стои в хладилника. Четири часа храна навън при тази температура, е опасна. С пъти се увеличи салмонелата, в сравнение с миналата година. Това каза по НТВ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
 

Ето какво още разкри той за летните заболявания: Нека храната от животински произход да е добре термично обработена. Симптомите на саломенелата  са висока температура , често ходене на голяма нужда. Може за това да се взема антибиотик, но трябва да има резултат от лаборант . Педи години се бяха заразили няколко стотин  деца и бяха улучили два антибиотика, които не стават. Бум на заболяванията има по морето и някои големи реки. Моля РЗИ  да не абдикират от проблема. Преди години имаше разкошно работеща система за обществено здраве. Сега по-малко се работи.

 

Вирусните инфекции  на горните дихателни пътища са от ентеровируси . Предават се по контактно-битов път. Трябва да се мият ръцете и да се увеличи хигиената. Да се пие контролирана вода и да се избират заведения на хранене с добра хигиена. При някои случаи при деца може да се появи обрив по ръцете и ходилата. 

Възстановяването  протича бързо. Ентеровирусите  обикновено провят други усложнения. Преди три години имаше такъв ентеровирус  от Гърция, който води до енцефалит.

 

Колкото е по-горещо, повече случаи на заболели  от ентеровирус  ще има. Това означава този и другият месец. Западно -нилската инфекция се очаква в края на лятото. Тя се пренася от комари.  Става дума за възпаление на мозъка. Хубавото е, че от 200 ухапани от комар, само един ще направи възпаление на мозъка. В Сърбия миналата година починаха 35 души , за съжаление. Кметовете трябва да си вършат работата, защото първо трябва да е здравето.

 

На плажа трябва  да избягваме храна, която е стояла 4 часа на висока температура. Преди влизане в басейн културният човек се къпе, след излизане пак трябва да се измие, а дамите трябва да сменят банските.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4604 |09.07.2015 Владимира Янева и Тодор Костадинов на съд по "Червеи" . 0| 8195 |09.07.2015 Тодор Тодоров: Убиецът на Георги е имал и други прояви, МВР допусна слабост в разследването . 0| 8633 |02.07.2015 Проф. Славова за Фрог: Няма по-чист случай от този на д-р Инджова . 0| 5300 |01.07.2015 Стотици състезатели изпратиха Тодор Славов в последния му път

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads