Реклама / Ads
17| 6129 |26.10.2013 НОВИНИ

Проф. Токушев: НС си изми ръцете с КС за Пеевски

.
председателят на Конституционния съд проф. Димитър Токушев Източник: Булфото
Студентите са символ на съпротивата на обществото срещу самозабравилите се олигарси, коментира Г. Близнашки. Оставка на Орешарски значела Бойко Борисов да бъде назначен като служебен премиер, опонира политоложка.
 

Народното събрание е потърсило комфорта си и прехвърлило към Конституционния съд да реши казуса с депутатските права на Делян Пеевски от ДПС след отмяната решението му да застане на шефския пост в ДАНС и по този начин депутатите са си „измили ръцете”. Такава позиция изрази председателят на Конституционния съд проф. Димитър Токушев по телефона в предаването „Тази събота" по БТВ.
 

Той определи акцията като политически акт и заяви, че като съдия не може да прави политически оценки. „Мога да ви кажа само следното. 7 години съм в КС и по нито един казус политическа личност или организация е правила опит да ми въздейства. Но от през последните дни КС се намира под натиск и най-вече председателят му“, каза Токушев.
 

На въпрос какво би отговорил на студентите, той каза: „Кажете ми какво ме питат и какво да им отговоря? Казусът „Пеевски“ е решен. Той публично е оповестен на сайта на КС“, заяви професорът.
 

„Къде другаде да се случи това освен в университета”, попита риторично Георги Близнашки преподавател по конституционно право в СУ. Подкрепяйки акцията на младежите, той обясни, че така се реагира на несправедливостите. „ Виждате какви абсурдни решения се взимат в НС, имаме кичозна коалиция и едно квази-експертно правителство, което дори беше бламирано с мораториума върху земята.

Случаят Пеевски е най-показателен”, посочи той. Близнашки определи студентите като „символ на съпротивата на обществото срещу самозабравилите се олигарси”, и определи моментът като исторически, „всички трябва да подкрепим студентите”.
 

Политологът Мария Пиргова зае противоположна позиция. Тя се обяви против окупацията, защото политическото следствие на подаването на оставка на кабинета на Пламен Орешарски е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да бъде назначен като служебен премиер от президента. Той обаче щял да отложи изборите заради бежанската вълна, ще започнат репресии, прогнозира още Пиргова. По думите й дори фасадната демокрация е по-добре от полицейщината. Тя заяви, че Делян Пеевски е трябвало отдавна да е извън парламента по морални причини. По повод блокадата на СУ политологът коментира, че затворените с вериги врати я обиждат и това било ужасен символ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 6149 |25.10.2013 Червените вземат партийния билет на проф. Близнашки . 12| 6873 |24.10.2013 Проф. Миланов: Политиците ни са станали със задника напред . 10| 6740 |22.10.2013 Проф. Емил Ботев: Можем да очакваме земетресение със сила 8 . 48| 8699 |18.10.2013 Проф.Велко Вълканов: Държавата ни се управлява от профани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads