Реклама / Ads
18| 6707 |28.03.2009 НОВИНИ

Проф. П. Цветков: Да откъснем България от мечешката прегръдка на Русия

.
Проф. Пламен Цветков Източник: Вяра Йовева, Frognews.bg
Пламен С.Цветков е сред избраниците на ДСБ за евродепутат. Той е професор по история в Нов български университет=
 
Пламен С.Цветков е сред избраниците на ДСБ за евродепутат. Той е професор по история в Нов български университет. Автор е на повече от десет монографии в областта на политическата и дипломатическа история на 20 век. Последният му труд е посветен на света на мегамитовете. Историкът преобръща редица вкоренени клишета, приемани за аксиоматични истини.

- Проф. Цветков, как приемате номинацията?

- Сериозно предизвикателство. Бях предложен от местни софийски организации, но процедурата все още тече. В страната се провеждат събрания, предстоят гласувания за подреждането на окончателната листа.

- Каква ще бъде основната ви мисия в Европейския парламент?


- Няколко ще са преоритетите ми. Да се избягва изкушението към протекционизъм и намеса на държавата в икономиката. Този проблем винаги излиза на повърхността при стопански и финансови кризи.
Трябва да се работи упорито за отдалечаването на Европейския съюз от влиянието на Русия, в смисъл, за по-голяма независимост на Европа от Русия. Колкото по-скоро стане това, толкова по-добре ще бъде за обществото.
Комунистическите престъпления срещу човечеството трябва да бъдат осъдени, така както бе осъден Холокоста.
Ще настоявам и лица, които са сътрудничели на репресивните служби по време на комунистическия режим, да не бъдат издигани и избирани за депутати от Европейския парламент.

- Вие сте специалист по митовете в историята, коя от представите за България трябва да бъде разбита?

- Това е митът, че страната ни е някакъв заден двор на Русия. Но това възприятие трябва най-напред ние самите да го превъзмогнем. Това е най-зловещият мит в съвременния ни живот. При нас българите той е останал като чувство на малоценност от османското владичество. Но повтарям, разбиването на тази злокобна представа, зависи само от българите.

- Каква е оценката ви за изтичащия мандат на тройната коалиция, тя прави нови заявки за управление на страната?

- Най-отвратителното е, че 20 г. след падането на Берлинската стена при нас продължават да управляват същите, които бяха на власт и преди 1990 г. Това е пълен провал от всяка гледна точка, едно връщане на България към мечешката прегръдка на Русия. А самото съществуване на България като държава и на българите като народ е несъвместимо със стратегията на Русия. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4932 |04.04.2008 Цвятко Цветков: Петков ще събере статистика вместо доклад . 5| 4863 |02.09.2007 Цв. Цветков: Днешните кандидат-кметове са утрешни кандидат-президенти . 1| 5332 |03.06.2007 Прочутият археолог проф. Георги Китов почва нова акция в Сливенско

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads