Реклама / Ads
0| 4549 |04.01.2020 НОВИНИ

Проф. Здравко Попов: На евролидерите ще им се наложи да се обединят

.
Проф. Здравко Попов Източник: БГНЕС
На евролидерите ще им се наложи да се обединят в усилията си по редица важни въпроси сред които борбата с климатичните промени, с растящия евроскептицизъм, отношенията със САЩ, Русия и Китай.
 

Това каза пред БНР проф. Здравко Попов, дипломат и експерт по международни отношения, както и президент на Института за публична политика.

 

На въпрос дали може ли ЕС да запази своята роля като глобален актьор, проф. Попов отговори, че първо трябва да я изработи, защото в момента не я притежава. По думите му съюзът участва в глобални разговори, но не като ЕС, а чрез Франция, Германия, Великобритания, Италия.

 

По думите му. новото десетилетие за Европейския съюз започва със серия предизвикателства. Без съмнение едно от тях е предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз.

 

Не бива да пропускаме и желанията за реформи на съюза, изразявани от президента на Франция - Еманюел Макрон и вътрешните противоборства с Полша и Унгария - страни, които смятат, че принципите върху които е изграден ЕС се пренебрегват. С всичко това, а и с други проблеми ще трябва да се справя новата Европейска комисия, начело с Урсула фон дер Лайен.

 

 Според професора е трудно да се прогнозира как Брекзит ще промени ЕС.

„Със сигурност Евросъюзът ще се промени – Англия е един от стожерите на ЕС и на европейската цивилизация. Франция, Германия, Великобритания олицетворяват европейския Запад и в този смисъл излизането на Великобритания безспорно няма как да не създаде определен тип криза. Това е своеобразно разстройство в конструкцията на проекта, макар че Англия не е сред учредителите на ЕС“, подчерта проф. Попов и допълни, че европейският проект се нуждае от радикални реформи.

 

Според него при всички случаи новата Европейска комисия ще направи всичко възможно да смекчи силовите полета на конфронтации и разминавания във вижданията за бъдещето на Европа.

 

„Но от друга страна не съм сигурен, че без някакви съществени и по-радикални реформи може да бъде удържано това състояние на ЕС във вида, който ние в момента наблюдаваме. Полша например – там има ясен симптом за това, че Полша и през нея и духът на новите източноевропейски демокрации – част от европейския проект, търсят по някакъв начин една собствена идентичност, различна обаче от начина, по който се развива западната част на ЕС“, коментира проф. Здравко Попов.

 

„Ако е очевидно, че всички споделят общите ценности, това не е точно така по отношение на споделени интереси. Интересите все още се базират на териториална идентичност, на национален суверенитет и на национална самостоятелност“, отбеляза експертът.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3909 |04.01.2020 Проф.Тодор Кантарджиев: Пикът на грипа ще е в края на февруари . 1| 4232 |03.01.2020 Проф. Ивайло Дичев: Война с Иран няма как да не включи много други страни наоколо . 0| 3758 |02.01.2020 Проф. Тодор Кантарджиев: Рано е да се говори за грипна епидемия . 0| 7102 |30.12.2019 Отиде си проф. Драгомир Драганов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads