Реклама / Ads
104| 6539 |06.07.2013 НОВИНИ

Професор Пантев е песимист, че недоволството ще стигне до кръв

.
Източник: Булфото
„Аз съм дълбок песимист, че отново ще се появят спасители и пророци, отново ще се симулира загриженост, а недоволството може да стигне до кръвопролитие.” Това каза в предаването „Факторът Кошлуков” по TV7 по отношение на антиправителствените протести в страната проф. Андрей Пантев.
 

Той припомни, че в историята протестите се започват от едни хора, а се завършват от други и винаги на вълната се появяват сърфисти. „Това е най-големият ми страх”, сподели историкът. Според него драмата на разумния човек днес е, че не може да вземе страна, защото „и едните правят грешки, и другите прекаляват с използването на тези грешки”. „Защо не направите съотношение между тези, които протестират и тези, които не протестират”, запита ученият, като подчерта, че правителството е избрано законно, а част от българските избиратели бързо променят мнението си за своите избраници.

„Имаме основание да смятаме, че някой дърпа конците, но той е в анонимност. Странно и необяснимо е. Не може да гласуваш тази вечер за един, а на другия ден да казваш – ама той не бил такъв, какъвто го мислехме, не може някой да дойде от Сатурн”, смята проф. Пантев. Той намира, че олигархията у нас е анонимна и с това обяснява факта, че насочените срещу олигархията протести, не вдигат лозунг срещу нито един олигарх.

Според проф. Пантев протестиращите се дразнят не само от грешките на управляващите, но и от собствената безпомощност – „ние самите не можем да излъчим атмосфера, при която да има естествена селекция, това е исторически аналог, банален мотив и пропастно мислене от 90-те години насам, което ни доведе до това състояние”, смята Андрей Пантев. Той твърди, че не може всеки, който не е влязъл в парламента, да излезе да протестира, а българите не са си взели поука от нито един урок на миналото. Правителството според него се опитва да създаде политическо равновесие, да отговори на разнопосочните очаквания и така става неудобно за всички и остава неразбрано.

Оптимизмът за историка е „доста глупово състояние”. „Той създава условия за раждането на нови мошеници, псевдоспасители и лъжепророци. По-добре е да си подготвен за нещо по-неприятно. Човешкият живот не е индикация за оптимизъм, а за провал. Умиращият пее само в операта”, каза с ирония Андрей Пантев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 8564 |04.05.2013 Професор Николай Петров усещал отвъдното в операционната . 22| 6609 |31.03.2013 Новите професори на поправителен . 6| 5142 |12.03.2013 Воденичаров издаде: Двама професори влизат в служебния кабинет . 55| 11249 |14.02.2013 Професор и дама бранят „милионерското” лого с гърди

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads