Реклама / Ads
0| 3974 |09.01.2018 НОВИНИ

Професор по сигурност: Темата на КСНС е закъсняла, но съветът е необходим

.
Обсъждането на европредседателството ни е трябвало да стане на по-ранно заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС). Това стана ясно от думите на проф. Димитър Димитров, ръководител на Катедра ”Национална и регионална сигурност” в УНСС пред БНР.
 
Припомняме, темата на заседанието на КСНС е: "Роля на Република България за развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС (ОПСО) в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018".

Доклад ще чете и председателят на БАН академик Юлиан Ревалски

Мотивите на проф. Димитров са, че много от акцентите на дневния ред вече са определени на всички срещи и събития под егидата на Българското председателство, посочи Димитров. България трябва по-активно да участва в тези процеси. Донякъде вината е в самия ЕС, който много колебливо, много плахо се опитва да създаде механизми за такова сътрудничество, но през последната година има развитие, допълни преподавателят.

Проф. Димитров заяви, че не залага много надежди на този Консултативен съвет. Има достатъчно проблеми в националната сигурност, на които може да се търси европейско решение, смята Димитър Димитров.

Ние трябва да си намерим нашите приоритети и интереси, които ни засягат пряко като страна, и след това да си намерим място в общите европейски приоритети, които съществуват, заяви той.

Президентът призова парламентът да надмогне личните си, конюнктурни и партийни интереси

Димитров подчерта още, че към Съвета няма експертен потенциал, който да насочва работата му в дългосрочен план, а отделно от това, по думите му, институциите не използват пълноценно научния потенциал.

Преподавателят е категоричен, че съветът е необходим. Понякога КСНС се свиква "на пожар", понякога политическите дейци го използват за трибуна пред медиите, понякога пък няма и кворум. Има различни сценарии за развитие на Съвета, но по-добре е да го има и да се чуят институциите, допълни проф. Димитър Димитров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4239 |15.11.2017 Експерт видя пробив в системата на електронните дневници в училище . 0| 4034 |15.11.2017 Ученик разби системата на МОН . 3| 4691 |27.10.2017 Кметът на Бургас: Системата за предупреждение сработи, но в община Камено тя не бе внедрена . 1| 5117 |24.10.2017 Генерал Михо Михов за Фрог: Системата на ВВС се клати сериозно, проблемите не са от вчера

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads