Реклама / Ads
11| 9022 |07.11.2010 НОВИНИ

Прогониха шеф на "Ново Химко", заплашвал сигурността

.
Леонид Беренбаум, двама израелски граждани, виетнамец, двама руснаци и двама иракчани са изгонени от ДАНС, издирват се двама грузинци – донори на БСП.
 

Бившият изпълнителен директор на „Ново Химко” Леонид Беренбаум е експулсиран от България като заплаха за националната сигурност. Беренбаум е един от тримата израелски граждани заедно с Анатолий Друк и Анвер Менибаев, които са изритани с този мотив. Натирени са още иракчаните Ахмед Рашид и Абдулах Яхиб, срещу които има започнало разследване за терористична дейност в страната им. Като трафикант на хора е експулсиран Хунаг Чонг Тхних от Виетнам.

Заповедта за изгонването от страната на руснаците Андрей Панпурин и Константин Циганов пък е още от март, но оттогава те висят в Дома за временно настаняване в Бусманци. При инцидент с побой, нанесен на тамошни обитатели, е имало данни, че гангстерите е трябвало да използват отвличането на вниманието, за да се изнижат от дома. Планът е включвал извеждането им до турската граница, където е трябвало да се оправят с фалшиви паспорти.

Не е известно още какво ще стане с имотите на Циганов и Панпурин в Пирин, Царево и особено с ваканционния комплекс "Коста дел кроко", където са 110 млн. евро. Техен е и заводът за лодки "Пасат".

В данните на ДАНС за експулсираните лица липсва обявеният още от началото на февруари за общодържавно издирване грузинец Гиа Хергиани. Заповедта за изгонването му е разписана от шефа на ДАНС Цветлин Йовчев миналата есен, но грузинецът вече се бил изпарил. Преди това такава заповед е имало издадена и от предишния шеф на агенцията Петко Сертов, който е парафирал заповеди за изгонване от страната на Гиа Хергиани и приятелите му Георги Жордания и Георги Кахиани. По данните на ГДБОП тримата са участвали в оръжеен- и наркотрафик, а под техен контрол е била цялата чеченска мафия, представена в България. През Американ експрес банк и други финансови институции е имало уловени преводи към грузинците, които избрали да изперат мръсните пари тук. От „Позитано” 20 обаче натискали грузинците да не бъдат пипани и заповедта била отменена. Твърди се, че двамата са били донори на предизборната кампания на червените.

За още една митична фигура се говори в последните месеци. Добре информирани източници твърдят, че в страната е било отбелязано влизане на мама Чен, която въпреки експулсирането си от предшественика на ДАНС не е спирала да дърпа конците на контрабанден канал от Солун. Тя обаче планирала след ликвидирането на враговете й от групировката ВИС да не изоставя бизнеса си, а отново да се заеме с него.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6502 |11.02.2010 Прокурорите: Заплашвали са свидетел по Маргините . 6| 4877 |07.01.2010 Заплашвали прокурор Кокинов, лепнаха му охрана . 1| 5113 |08.12.2009 Ченгето, заплашвало Бойко Борисов, остава на свобода . 3| 8592 |12.11.2009 Съдят "смелчага", заплашвал Бойко Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads