Реклама / Ads
44| 5514 |25.02.2013 НОВИНИ

Програмен кабинет искат организаторите на протестите

.
Организатори на протестите насочват исканията си към единствената работеща институция в България в момента – президента. Те искат промяна в изборния закон и създаване на програмно правителство.
 

Това стана ясно на дискусия в ефира на bTV с организатори на антимонополните протести и шествията срещу банките в България.

„Трябва депутатите да останат на работа и да се създаде програмно правителство, не бива да бягат от отговорност”, заяви Янко Петров, организатор на бунта срещу електроразпределителните дружества.
 
Възможно е, но е нужна воля от страна на депутатите, заяви Михаил Неделчев, бивш депутат от Велико народно събрание. Участието на гражданите в управлението не е решение, което ще спре всички проблеми. На това мнение застанаха Михаил Неделчев и Капка Панайотова от Център за независим живот. „Сатанизирането на партиите също не е решение”, заяви Панайотова.

Според Михаил Неделчев предстои всеки, който в момента е станал публична личност, да предизвика недоволството на „редовия протестиращ”. „Ще има йерархии. Винаги някой взема думата, защото не може всички да говорят”, обясни той.

Божидар Данев - председател на Българската стопанска камара, допълни, че и одържавявнето също не значи липса на подкупи и наличие на честност. „Като има държавно топлоснабдяване имаше и Вальо Топлото. Държавното не гарантира липса на корупция”, категоричен беше той, коментирайки едно от исканията на протестиращите за връщане на електроразпределителните компании в ръцете на държавата.

Междувременно Варна, градът с най-многолюдни протести, поиска оставката на кмета си Кирил Йорданов от ефира на bTV за пореден път. Един от организаторите на шествията заяви, че протести ще има всеки ден, защото властта не разбира от нищо друго освен от гражданското неподчинение.

Банковият сектор също попадна под прицела на протестиращите. „Банките са смазали хората, а държавата и политиците дадоха удобно виреене на банките у нас”, обясни Ники Илиев от Фондация „Метла”. Васил Кендов, организатор на бунтовете срещу банките уточни, че и във финансовия сектор има монополи и договори, които не могат да се разтрогнат.

Опасност от понижаване на кредитния рейтинг на България видя икономистът от стопанската камара във финансовата част на дискусията. „Малкият бизнес загива, много търговски банки станаха инвеститорски и наливат пари в спекулативната икономика. Това може да доведе и до понижаване на кредитния рейтинг на България”, коментира Божидар Данев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 6507 |25.02.2013 Плевнелиев клони към програмен кабинет . 16| 5284 |23.02.2013 Т. Дончев: Няма да участвам в служебен кабинет . 27| 6830 |22.02.2013 Докладал от ЧЕЗ: Не разбираме защо ни искате лиценза . 39| 6372 |22.02.2013 Сидеров дава мандата на протестиращите да направят кабинет, ако го получи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads