Реклама / Ads
30| 5350 |06.03.2012 НОВИНИ

Производители на яйца обещаха да натискат цените надолу

.
Българските производители на яйца са поели ангажимент да задържат цените на продукцията си и при възможност да ги намалят. Това стана ясно лед срещата им със земеделския министър Мирослав Найденов в Пловдив, след като по-рано през деня агроминистърът заплаши, че ще пусне евтин внос на яйца от Полша и ще спре субсидиите за птицевъдите, ако не намалят цените.
 

 

Найденов увери след разговорите, че "всички от тях ще натиснат цените надолу". "Още от днес те обещаха, като национално отговорен бизнес, не само да натиснат цените надолу, а в последната седмица преди Великден, когато търсенето ще бъде най-високо, да има и промоции, промоции, които сигурно ще бъдат за тяхна сметка, но държавата с мерките, които предприема, ще намери начин да върне този жест. Надявам се обществото пък да върне жеста, избирайки българското", заяви министърът.

 

Фирмите обаче заявиха, че и без това си правят великденски промоции и пазарът, а не държавата, диктува цените и ще направят всичко възможно да ги задържат. Според тях стойността на яйцата ще се балансира с очакваното пускане на нови производствени мощности.

 

След срещата с птицевъдите министър Найденов обясни, че е разбрал от тях, че търговските вериги слагат надценки между 10 и 12 стотинки за брой яйце,и ги определи като "неморално високи". Той изрази надеждата си, че среща и с търговците на хранителни продукти в сряда ще доведе до допълнително намаляване на цените на яйцата.

 

Агроминистърът каза още, че е поръчал на Българската агенция за безопасност на храните да засили проверките на яйцата и граничния контрол при вноса им, тъй като вече има информация за опити за нелегален внос на продукция от Сърбия и Македония.

 

Това, което се случва с цените на яйцата, не е нормално, при положение, че в големите европейски столици те са по-ниски с 10 стотинки от тук, коментира преди срещата с птицевъдите министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов при откриването на селскостопанската изложба АГРА в Пловдив.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 6714 |06.03.2012 М.Найденов: Цените на яйцата са спекулативни, пазарът ще ги свали . 17| 5127 |05.03.2012 Пазарът скоро сваля цените на яйцата . 5| 5212 |04.12.2011 Найденов: Зърнопроизводителите не са хуни . 17| 5731 |10.11.2011 Зърнопроизводители гневни на Дянков, искат оставката му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads