Реклама / Ads
9| 5285 |08.10.2012 НОВИНИ

Производството на зелена енергия като търсенето на зелен хайвер?

.
Усилията на производителите на зелена енергия отиват на вятъра?
Производителите на зелена енергия за пореден път излязоха на протест срещу таксата за достъп до мрежата, въведена за възобновяемите енергийни източници. Те отново искат оставката на шефа на комисията Ангел Семерджиев.
 

Сравнение с предишните два протеста, когато недоволните в сектора наброяваха около 250 души, в днешния хладен ден се събраха не повече от 150-има.

Обвиненията срещу комисията са, че решението е дискриминационно и цели да изправи пред фалит фирми от сектора като ги принуждава да прехвърлят от 10% до 39% от приходите си на електроразпределителните дружества.

Според производителите на зелена енергия опасността от техните фалити ще се отрази и на крайния потребител. „Притеснени сме и от факта, че престоят трудни години за българската енергия”, заявиха те.

„През следващите години производителите на енергия ще плащат квоти за въглеродни емисии, а от началото на 2016 г. се въвеждат нови много по-строги норми за емисиите от азотен окис, серен окис и твърди частици. Покриването на всички тези нови такси изисква нови инвестиции и ще изправи българския потребител пред нов ценови шок", обосноваха се протестиращите. Тези такси могат да качат ценат на мегават час електроенергия, произведена от ТЕЦ-ове над 50%.

По думите им  определянето на цена за достъп до мрежата облагодетелства електроразпределителните предприятия и е индикация за наличие на картелно споразумение.  

Никола Николов от Българската фотоволтаична асоциация заявич, че по-малкото протестиращи са разочаровани не само от решението на ДКЕВР, но и от държавата изобщо, което най-вероятно ги обезкуражава.

По думите му, освен Върховният административен съд, който е сезиран, за да определи дали наложените такси от ДКЕВР са законни, ВЕИ секторът планира да сезира Комисията за защита от дискриминация и Комисията за защита на конкуренцията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6590 |30.09.2012 Свърши гратисът, от утре всички плащат за синя и зелена зона . 50| 6985 |25.09.2012 Ангел Семерджиев: Производителите на зелена енергия да си платят скъпия ток . 13| 5351 |19.09.2012 ГЕРБ даде зелена светлина на Яне да рови в корупцията . 22| 6161 |17.09.2012 Й. Фандъкова: Хората искат да разширяваме синята и зелената зона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads