Реклама / Ads
30| 8996 |21.02.2016 НОВИНИ

Прокопиев: Сянката на Пеевски дълго витае в огледалото на премиера

.
Иво Прокопиев
Сянката на Делян Пеевски много дълго време витае в огледалото на българския премиер, който и да е той. Това заяви по бТВ предприемачът Иво Прокопиев. „Аз в моето огледало виждам себе си. Наистина, ако някой премиер на България започне да вижда и някой друг в собственото си огледало, значи, че дните му са преброени, допълни той.
 
Преди седмици българи в Лондон попитаха Борисов дали не вижда в огледалото образа на Делян Пеевски.

Целият ми бизнес е много далече от държавата и нямам общо с обществените поръчки, каза още Прокопиев.

Прокопиев отрече да има нещо общо с обществената поръчка за изработката на новите лични карти, която също е спред спрените от Борисов.

„Нямам никакви отношения с Пеевски, не държа и да го познавам. Наблюдаваме рухването на КТБ 2. С обществените поръчки е същото, само че става въпрос за европейски пари и в немалка степен пари от българския бюджет. 4-5 фирми печелят обществените поръчки, свързани с Пеевски”, уточни Прокопиев.

Той бе категоричен, че е опонент на властта. „За някои неща съм опонент и на президента Росен Плевнелиев – главно във вътрешнополитическия план, в международния стои солидно”, добави Прокопиев.

На въпрос как е направил първия си милион, Прокопиев отговори, че в последните години политиците се опитват да омаскарят всички хора, които се занимават с бизнес. „Не, той е съвсем нещо различно. Фирмите ми никога не крадат от обществения ресурс. Показал съм, че съм на обратния принцип. Създава се стойност и бизнесменът взема една част за себе си, а другата я разделя с обществото и работниците си, плаща данъците си”, обясни Прокопиев.

По думите му Делян Пеевски корумпира и овладява основните институции. „В България конкуренцията в момента е нещо невъзможно. Това, с което се занимавам, е изцяло пазарно и не бих казал, че политическите ми контакти имат нещо общо с бизнеса ми. Правя всичко възможно медиите да са свободни. „Капитал” и „Дневник” описаха много ясно ситуацията с обществените поръчки”, даде пример той.

За подарената на премиера Борисов метла от чистачките на летище "София, с която щял да измете корупцията, Прокопиев коментира, че ако се говори за това, как да се излезе от тази порочна схема, отговорът на този етап е  - повече Европа. „Решението за мен няма да дойде от това да има комисар по антикорупцията във всяко ведомство. Решението е повече Европа”, подчерта Прокопиев.

Запитан дали ще разберем истината за фалита на КТБ, той заяви: „Имаше политически чадър, който обезвреди всички контролни механизми, които трябваше да предотвратят източването й. Въпрос на политическа воля е да се каже кои са били хората, които са осигурявали този политически чадър”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 51| 12248 |21.02.2016 Йончева: Анкара е забранила Пеевски и Доган да стъпват в Турция . 11| 4353 |19.02.2016 Пеевски излиза от "Булгартабак" . 16| 4200 |19.02.2016 #КОЙ преекспонира Пеевски? . 11| 5338 |18.02.2016 Кметове спират още 160 млн. лв. за фирми около Пеевски и Златев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads