Реклама / Ads
20| 8005 |02.04.2013 НОВИНИ

Прокопиев складира незаконно опасни отпадъци

.
Олигархът Иво Прокопиев складирал метални промишлени отпадъци в рудник в шуменско село в нарушение на закона и на всички екологични разпоредби. Санкцията му се разминала благодарение на “свой” човек в местната РИОВС.
 

Фирмата на олигарха Иво Прокопиев „Каолин” е обърнала дадена й на концесия държавна мина на сметище за промишлени отпадъци, и по-конкретно за алуминиева шлака.

Това обявява на пресконференция вчера председателят на Политически клуб „Екогласност” Емил Георгиев, съобщава “Телеграф”. Още на 19 март той е адресирал до екоминистъра в служебния кабинет Юлиан Попов сигнална записка по въпроса. В нея той е информирал Попов за извършване на престъпления по служба на директора на регионалната инспекция по околната среда в Шумен.

Емил Георгиев обяснява, че още в края на ноември 2009 г. в регионалната инспекция е получен сигнал, че фирма „Алмед” запълва неизползваема мина в село Дойранци, община Каолиново, с алуминиева шлака.

Въпросният рудник е даден на концесия от държавата точно на „Каолин”, която на своя глава е дала разрешение в него да се депонира отпадъкът, става ясно от сигнала. Тогавашният директор на инспекцията е направил проверка и е предприел действия за санкциониране на „Алмед” и „Каолин”. Според председателя на ПК „Екогласност” те са допуснали грубо нарушение на Закона за опазване на околната среда и на Закона за отпадъците.

Буквално месец по-късно шефът на регионалната инспекция е уволнен. Назначен е и.д. директор, който е връчил акт за наказателно постановление на „Алмед”. Съставил е и втори акт, който е трябвало да бъде връчен на „Каолин”. Това обаче не се е случило, защото още в първите работни дни на 2010 г. и този директор е уволнен и е назначен нов. Въпреки очевидния конфликт на интереси новият шеф на околната среда се оказва Лидия Кунева. Тя е съпруга на мениджъра на фирма „Соларис”, която транспортирала алуминиевата шлака на „Алмед” до държавната мина. В сигнала се уточнява, че „Соларис” е имала подписан договор за комплексни транспортни услуги с „Каолин”.

Без да губи време, Кунева прекратила преписката, а служителите, съставили двата акта, са уволнени. Това е абсолютно престъпление, каза Георгиев. Искахме среща с новия министър, за да му представим доказателствата.

„Безспорно фирмата, която извършва най-много нарушения на законодателството – българско и европейско, и нанася огромни вреди на околната среда е фирмата „Каолин” на Иво Прокопиев”, коментира Емил Георгиев. По думите му през последните 2 г. от ПК „Екогласност” са се сблъскали с мафия. Това са хора без морал, без скрупули, без чувство за вина, каза той. Георгиев се надява, че рано или късно те ще понесат отговорността за своите нарушения.

Той припомни още за разкритията на ПК „Екогласност” за отравянето на водата в Меричлери с арсен отново от фирмата на Иво Прокопиев. Заради тези и други разкрития Прокопиев е завел иск за 870 хил. лв. срещу мен, каза Георгиев. „В иска пише, че много страдал, но никой не пита не страдат ли хората в Меричлери, които вече 3 г. пият вода от водоноски и умират от левкемия от арсена във водата”, попита Георгиев.

Георгиев припомни още за далаверата на „Каолин” с варовика. За добива му компанията на Иво Прокопиев плаща на държавата по 46 ст. на тон, а го продавала за 27 лв., тоест за 58 пъти повече.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5766 |25.03.2013 Янев към Плевнелиев: Не си слагайте на сърце проблемите на Донев и Прокопиев . 4| 4852 |16.03.2013 Разследват общински съветници за над 7 млн. лв. незаконно имущество . 108| 8003 |08.03.2013 Прокопиев и Плевнелиев били съседи по вили . 66| 8134 |01.03.2013 Яне Янев: Иво Прокопиев ще е премиерът в сянка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads