Реклама / Ads
23| 7804 |05.10.2011 НОВИНИ

Прокопиев закрива "Дневник" и "Пари"

.
Иво Прокопиев
След като шведската медийна група "Бониер бизнес прес" продаде вестник "Пари" на “Икономедиа”, всекидневникът ще изчезне напълно.
 


Новите издатели първо сляха двете редакции с идеята “Пари” да стане притурка на “Дневник”, сега закриват и двете издания, пише БЛИЦ, позовавайки се на информирани източници..

 

Групировката на фалиралия бизнесмен Иво Прокопиев, емигрирал със семейството си в Сингапур, готви нов всекидневник, който ще се печата на розова хартия. Главен редактор ще бъде Иван Бедров, бивш водещ във фалиралата Ре:тв (собственост на Иво Прокопиев и Светослав Божилов) и заместник-главен редактор на в."Пари".

“Дневник” ще продължи да съществува само онлайн, а Велислава Попова остава на поста си главен редактор. От изданието обаче си тръгват топ съдебната репортерка Павлина Желева, Цветелина Катанска и Зорница Латева. И трите отиват при Димитрана Александрова в “Труд”. Заместник-главният редактор Румяна Червенкова пък е изолирана от редакционната политика, възложено й е да пише концепции за новото издание. 

Гласят се 30 % съкращения в интернет изданието на "Дневник". Съкращения започват и във финансовия седмичник “Капитал”, който от този месец ще бъде с нов главен редактор – Алексей Лазаров.

Новият изпълнителен директор на “Икономедиа” Лилия Апостолова няма да запази и журналистите от “Пари”, които също очакват масови съкращения в резултат на сливането.

Лилия Апостолова е главната причина водещи журналисти да си тръгват от "Капитал" и "Дневник". Досега тя беше изпълнителен директор и главен редактор на вестник “Пари”, а преди това е работила като журналист и управляващ редактор в "Капитал".

Лилия Апостолова е вдовица на убития през 2000 година бизнесмен Кристиян Маслев. Той и зверски закланата адвокатка Надежда Георгиева влязоха в историята на българския бизнес с първата кражба на приватизационен фонд - "Антифашист". Надежда Георгиева е била в близки отношения с Кристиян Маслев и Алексей Петров. За нейната смърт е обвиняван бившият главен прокурор и съсед на Алексей Петров Никола Филчев.

През миналата година медията беше напусната от предишния си собственик Валентин Панайотов и от дългогодишния главен редактор Стефан Неделчев. Последва срив в тиража и маргинализиране на най-успешния български финансов вестник. След напускането на Валентин Панайотов и неговия екип, "Пари" се превърна в малотиражка, която продаваше по 500 екземпляра дневно.

Лилия Апостолова е близка приятелка на съпругата на Прокопиев Галя и този факт отприщи в края на 2009 година предположенията, че тя е внедрена във вестника, за да го разсипе, а Иво Прокопиев да го изкупи на безценица. Което се потвърди. Шведската медийна групировка "Бониер бизнес прес" беше изиграна от Иво Прокопиев и безславно се оттегли от българския пазар.

Издателят на "Капитал" и "Дневник" задлъжня със стотици милиони към български и чуждестранни банки, беше принуден да разпродаде голяма част от активите си и да се изсели в Сингапур. Официален собстнеки на медиите се води Теодор Захов.

"Бониер бизнес прес" оферира "Пари" на Христо Грозев, който съди Любомир Павлов и Огнян Донев за собствеността на "Труд" и "24 часа", но по неясни причини той загуби сделката.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 11149 |06.09.2011 Уикилийкс: Плевнелиев е човек на Прокопиев, Попова е "куражлия" . 4| 14491 |02.09.2011 В. "Дневник" погълна в "Пари" . 1| 5321 |16.05.2011 Купуват 49% от империята на Прокопиев . 2| 5334 |04.05.2011 Закриват „Фонд за трансплантации”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads