Реклама / Ads
26| 5338 |18.11.2013 НОВИНИ

Прократурата нищи и разговора на Борисов и Танов за Вучката

.
Прокуратурата е подхванала и още един разговор между бившия премиер Бойко Борисов е ексшефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов. От записите, които изтекоха в медиите, става ясно, че Борисов иска от Танов освен да спре митническа проверка в пивоварния завод на Мишо Бирата-"Леденика", но и за кариерното развитие на митничаря Николай Вучев - Вучката, който ритал топка с премиера.
 

Така не само казусът "Мишо Бирата" се разследва в рамките на досъдебното производство по повод разговорите на Бойко Борисов и Ваньо Танов, пише "Правен свят", позовавайки се на източници от прокуратурата. В рамките на това досъдебно производство се проверяват всички данни за престъпления от разговорите между Борисов и Танов, излезли на порции в публичното пространство през януари 2011 г., макар и осъществени година по-рано. В това число – и разговорите между Танов, Борисов и шефа на митницата на летището Павел Манченко, в които Борисов успешно ходатайства за преместването на митничар на предишната му работа.

Става въпрос за онзи уникален казус, при който Ваньо Танов се беше опитал да позвъни от мобилния си телефон на ЕГН-ето на митничаря Николай Методиев Вучев, известен с прозвището "Вучката", чието основно достойнство е фактът, че играе футбол с Бойко Борисов. Тогавашният премиер Борисов ходатайства за кариерното развитие на митничаря Вучев с препоръката: "Т’ва е едно момче, къде рита топката с мене бе, там от Аерогарата…". Този факт се оказва достатъчен за Танов, който веднага звъни на шефа на митницата на летището Павел Манченко със същата препоръка за преместването на Вучката: "Рита футбол…". Както се оказва това е много важна квалификация, защото следва обещанието: "Добре! Ще го върнем в понеделник!". Разрешението веднага се докладва на Борисов, който заявява: "Добре, благодарим много! Благодарим много! Айде!"

В средата на септември главният прокурор Сотир Цацаров заяви пред журналисти, че по казуса "Мишо Бирата" е възобновено досъдебното производство, а по-късно и Бойко Борисов беше разпитан по това дело. Не стана ясно обаче дали в обхвата на разследването се включват и разговорите, посветени на ходатайството на Борисов за неговото протеже "къде рита топката". Така или иначе, Вучката отново е върнат на предишната си много апетитна работа като инспектор на пътническия Терминал 2, откъдето преди това е бил преместен на работа на бюро - след като си е извадил удостоверение от ТЕЛК, за да не бъде уволнен по съкращение.

Това е класически случай на търговия с влияние, коментираха още тогава юристи. Но, както и при разговорите на тема митническата проверка в пивоварна "Леденика", така и по повод на този разговор, прокуратурата просто отказваше да види наличието на данни за длъжностно престъпление, злоупотреба с власт и превишаване на правомощия. Въпреки, че Борисов не отрече, че има такива разговори, проверката на прокуратурата се ограничи в търсене на изтичането на скандалните СРС-та и след няколко месеца тихомълком беше прекратена.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5293 |07.05.2013 Кокинов си признал за разговора в Банкя? . 8| 4672 |09.04.2013 ЕК започва да нищи енергетиката ни . 85| 5026 |27.01.2013 Станишев нищи философската същност на въпроса за референдума . 10| 5070 |11.09.2012 ГЕРБ ще нищи срещу какво и колко е скрито зад "Белене"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads