Реклама / Ads
11| 6290 |25.11.2013 НОВИНИ

Прокуратура, МВР и ДАНС погват "гражданските патрули"

.
Главният прокурор Сотир Цацаров Източник: Булфото
Прокуратурата няма да допусне прояви на хора, които се опитват сами да налагат ред по улиците на столицата, включително носенето на отличителни знаци от типа на т. нар. "граждански патрули”. Организирането им не е съгласувано по никакъв начин с полицейските органи.
 

Не отговарят на истината и твърденията, че Националният център за развитие на ромите в България е обсъждал създаването на организация за отбрана с представители на прокуратурата и полицията.

Това стана ясно след работна среща между главния прокурор Сотир Цацаров, министърa на вътрешните работи Цветлин Йовчев и председателя на ДАНС Владимир Писанчев, съобщиха от прокуратурата.

Срещата е проведена във връзка с изявленията на Боян Расате за създаването на „граждански патрули" и съобщението на неправителствена организация „Национален център за развитие на ромите в България", според което „Ромски командоси създават организация за отбрана от насилие", като „контрапункт" на гражданските патрули.

От прокуратурата уточняват, че главният прокурор, министърът на вътрешните работи и председателят на ДАНС са набелязали конкретни мерки за противодействие на всички форми на нарушаване на обществения ред и създаването и функционирането на каквито и да е формирования за „самоотбрана", „самозащита", „гражданско патрулиране" и т. н.

По искане на Сотир Цацаров, в определени зони от центъра на столицата полицейското присъствие ще бъде засилено, като полицейските служители ще упражняват правомощията си по Закона за МВР без никакви компромиси.

Министърът на вътрешните работи е разпоредил създаването на необходимата организация на работа на столичната полиция в тази насока. Няма да се допускат прояви на лица, които се опитват сами да налагат ред по улиците на столицата, както и откритото демонстриране на такова поведение, включително и носенето на съответни отличителни знаци.

Главният прокурор, министърът на вътрешните работи и председателят на ДАНС заявяват, че ръководените от тях държавни органи ще използват всички свои законови правомощия, за да гарантират охраната на обществения ред и защитата на правата на гражданите, се казва още в официално съобщение на прокуратурата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 5665 |23.11.2013 Сидеров: Подкрепяме гражданските патрули . 22| 5249 |22.11.2013 Президентът пита ДАНС за насилие срещу протестиращи . 7| 5377 |20.11.2013 ДАНС отчете висок риск от тероризъм . 13| 5322 |20.11.2013 ДАНС: Нараства броят на нелегалните имигранти от Афганистан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads