Реклама / Ads
9| 6307 |28.05.2020 НОВИНИ

Прокуратурата: 6 души, сред които и зам.-министър на МОСВ, са задържани за 24 часа

.
Говорителят на главния прокурор Сийка Милева
За 24 часа са задържани 6 лица, сред които е и зам.-министър на околната среда и водите. Претърсени са над 40 адреса в страната. Разследването е за престъпна група за внос на боклук от Италия.
 

Това обяви в изявление пред медиите гворителят на главния прокурор Сийка Милева.

 

Специализираната прокуратура наблюдава досъдебното производство още от януари месец за организирана престъпна група, създадена с користна цел, в която участват длъжностни лица, среди които бивш директор на РИОСВ-Плевен и зам.-министър на околната среда и водите. В тази връзка днес бяха извършени множество действия по разследването - претърсвания и изземвания на над 40 адреса на територията на цялата страна: София, Ботевград, Правец, Пловдив, Плевен, Монтана, Смолян и села от Община Кюстендил. Събрани са множество доказателства, от които се установява, че зам.-министърът на околната среда и водите е съдействал за издаването на нотификации за внос на отпадъци основно от Италия. Той е оказвал натиск на свои подчинени служители да издават такива неверни нотификации. Служителите, които отказвали да издават такива нотификации, са били подлагани на натиск и принуждавани да напускат работата си.

 

Зам. министърът е отказвал да издава определени нотификации и така е оказвал натиск върху дружества. От тази схема се е възползвало и дружество за акумулатори в Монтана. Дружеството е спестявало голямо част от разходите си, като прехвърляло отпадъците си на дъщерни фирми и по този начин избягвало плащане на данъци в големи размери. Вместо да осигурява транспорт и изос за Германия, дружеството е започнало да изпраща отпадъците на контролирани дружества с фиктивна дейност, с което се е генерира огромна печалба и е избегнато плащане на данъци.

 

Според информацията на Милева има множество писмени и гласови доказателства за съпричастност към организирани действия на зам.-министъра на околната среда и водите, както и за управител на регионална дирекция.

 

Ръзследването продължава и в момента, а наблюдаващите прокурори ще преценят на кого и за какви деяния да бъдат повдигнат обвинения, както и каква част от информацията да бъде оповестена публично.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 8889 |28.05.2020 ДАНС разследват братя Бобокови и зам.-министъра заради вноса на тонове боклук . 12| 9688 |28.05.2020 Спецакция в Ботевград! Униформени блокираха луксозната къща на зам.-министъра на околната среда /снимки/ . 2| 7264 |27.05.2020 Адвокат: Повечето охранители, които са осъждани, са преназначени като портиери . 8| 6504 |27.05.2020 Александър Сиди от ВМРО нападна сайтовете, които критикуват властта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads