Реклама / Ads
4| 4298 |07.05.2015 НОВИНИ

Прокуратурата абдикира от аферата "Костинброд"

.
Прокурорите гледаха с надежда към делото "Костинброд"
Прокуратурата абдикира и от аферата "Костинброд". Тя призна, че няма виновни за нея. Държавното обвинение не е протестирало оправдателната присъда на бившия главен секретар на Министерски съвет Росен Желязков. Миналата година прокуратурата клекна и пред делото срещу тримата "убийци" на депутата от ДПС Делян Пеевски. Всички събрани доказателства се оказаха пълен блъф.
 

Оказва се , че от държавното обвинение не са внесли протест в Софийския апелативен съд за "Костинброд", а срокът за това е изтекъл в 17 ч. миналия четвъртък, съобщи „Дневник”.

 

Така, близо 2 години след шумния скандал и твърденията, че е осуетена безпрецедентна подмяна на вота за парламентарните избори с намерени стотици хиляди надпечатани бюлетини, случаят приключи с оправдаването на единствения подсъдим по делото. На 15 април съдия Ани Захариева от Софийския градски съд (СГС) оправда Желязков, който беше обвинен за престъпление по служба– не бил упражнил контрол върху отпечатването на бюлетините за изборите през 2013 г.,което е довело до надпечатване на около 350 000 бюлетини. По този начин била набавена облага за печатницата "Мултипринт" и собственика Йордан Бончев, който си спестил разходи по организацията, а в обществеността възникнала нагласа за недоверие към изборния процес.

 

В хода на делото обаче свидетели от печатницата обясняваха, че показаните по всички медии пакетирани бюлетини от печатницата, които предизвикаха истерията в деня за размисъл, са били негодни и разхвърляни в две стаички в печатницата.

 

Очакванията за повдигане на обвинения преди две години, които да са свързани с манипулиране на изборите, бързо бяха разсеяни, след като стана ясно, че такива доказателства няма. Оказа се, че и сред намерените бюлетини няма такива, които да са предназначени за конкретна партия. За случая в Костинброд сигнал подаде депутатката от БСП Мая Манолова, като това стана само два дни преди изборите от 12 май 2013 г. На следващия ден прокурори и служители на ДАНС и МВР нахлуха в печатницата, а тогавашният журналист и евродепутат днес Николай Бареков обяви, че се е подготвяла фалшификация на изборите.

 

Обвинителният акт бе внесен в съда в края на 2013-а, но след това съдът го върна заради процесуални нарушения. През пролетта на м.г. прокуратурата преправи обвинението и отново го внесе в съда, като делото започна по съкратена процедура на 11 юни м.г.

 

На финала на делото прокуратурата поиска условно наказание от 2 години затвор за Желязков. След като чуха присъдата, представителите на държавното обвинение Теодора Златева и Нина Кирилова казаха, че ще протестират, но явно са размислили. Желязков пък отказа да обвинява някой за делото срещу него.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7025 |05.05.2015 Прокуратурата потвърди новината на Фрог за арести на наркоиграчи . 1| 6318 |30.04.2015 Прокуратурата нарочи Емил Кабаиванов, че злоупотребява с имущество . 5| 4739 |28.04.2015 Прокуратурата иска 5 г. затвор по аферата "Батко и братко" . 7| 5032 |24.04.2015 Прокуратурата подхваща военния министър за подкупа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads