Реклама / Ads
117| 8128 |15.04.2013 НОВИНИ

Прокуратурата: Автомобил за подслушване е обикалял незаконно!

.
Сотир Цацаров
През последните две седмици бяха разпитани служителите от дирекцията, която отговаря за подслушването, както и бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.
 

10-тима прокурори са проверявали в МВР по сигнала за подслушването, като проверяваният период е от 01. 09. 2009 година до момента, обяви на пресконференция главният прокурор Сотир Цацаров по повод сигнала за послушване подаден от лидера на БСП Сергей Станишев.

На 28 март 2013 година до мен беше подаден сигнал от лидера на БСП Сергей Станишев. В писмо, което придружава сигнала, се съдържат изключително тревожни данни за работата на МВР. Писмото е от неизвестен подател и е подписано „С надежда и уважение, все още служител на МВР", върна лентата назад Цацаров.

По сигнала не е образувано веднага наказателно производство, защото анонимните съобщения не са повод за започване на наказателно производство, каза още главният прокурор. От проверката има два доклада, единият е класифициран, другият е този, който се представя пред обществото.

Била е проверена техниката, с която МВР разполага за подслушване, както и лицата, които са оправомощени да я ползват. Прокурорите са проверили и автомобилите, с които се прави проследяването и дали сред автопарка има Крайслер. Именно този автомобил беше посочен, че е използван за нерегламентирано подслушване. Проверката обхващала периода от 1 септември 2009 до настоящия момент. Преди брифинга с резултатите е бил запознат и постоянният представител на ЕК в България.
 

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, който ръководеше проверката на СДОТО каза, че екипът от 10 прокурори са изискали всички документи регламентиращи дирекцията, екипите, техния състав и длъжностните им характеристики. 22 души бяха разпитани, а някои от тях са давали противоречиви показания, каза Сарафов. Един от автомобилите е иззет и прокурорите установили, че възможностите на техниката надвишават използването й.
 

Констатирахме редица нарушения в ежедневната експлоатация на техниката, контрола и лицата. Няма писмен регламент за използването на техниката, както и излизането и прибирането й. Има фрапиращи разминавания между дневниците на излизанията от гаража на техниката и записите в пътните му книжки. В дни, в който не е отразено излизане на автомобила, той е засечен от видеонаблюдението на СДВР. Затова са иззети записите на всички камери в София за един месец. На 15,16 и 26 март този автомобил е трябвало да бъде в гаража, но от записите се вижда, че той е в София.


Припомняме, че обществото очакваше с интерес проверката на Върховната касационна прокуратура. Екипът от 10 прокурори, ръководени от заместник градския прокурор Роман Василев, направи пълно изследване на автомобилите на МВР, оборудвани с техника за подслушване. 

През последните две седмици бяха разпитани служителите от дирекцията, която отговаря за подслушването, както и бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Всеки разпит се е водил от двама прокурори, като всички те докладвали на главния прокурор лично всеки ден по два пъти как върви проверката.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5270 |11.04.2013 Нова катастрофа. Този път с дипломатически автомобил на Косово . 8| 7393 |04.04.2013 Йордан Бакалов: Незаконното подслушване се крие "свише" . 15| 6334 |01.04.2013 МВР и ДАНС имат автомобили с оборудване за подслушване . 70| 9347 |31.03.2013 Никола Филчев: Иван Костов е основоположник на политическото подслушване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads