Реклама / Ads
41| 8663 |22.12.2010 НОВИНИ

Прокуратурата: Бебето в Горна Оряховица е родено живо

.
Петорната съдебномедицинска експертиза по скандалния случай с недоносеното бебе в Горна Оряховица е постъпила по делото на 22.12.2010 г., съобщиха от Окръжната прокуратурата във Велико Търново.
 

Магистратите във Велико Търново стигнаха до извод, че новороденото бебе в Горна Оряховица е възможно да е било живо. Изводът е направен на базата на получената съдебно-медицинска експертиза по случая. От държавното обвинение подчертават, че според точка четвърта на заключението, заради проведената реанимация е невъзможно с категоричност при морфологичното изследване да се определи дали плодът е извършвал дихателни движения, т.е дали е живороден.

Причината са констатирани разкъсвания на междуалвеоларни прегради и алвеоларни кръвоизливи на фона на неразгънат белодробен паренхим. „Пояснението се прави във връзка с повишения медиен интерес към разследването, водено срещу виновните лица, които в периода 28-30 ноември умишлено са причинили смъртта на новородено дете в болницата в Горна Оряховица”, подчертават от Окръжна прокуратура Велико Търново.

Вчера проф. Тодор Чернев, един от петимата лекари, направили аутопсия на плода, категорично заяви в ефира на Дарик, че бебето е било родено мъртво. Той каза, че това е доказано с хистологични проби. Заключенията на петимата медици, изготвили експертизата, са, че категорично не става въпрос за убийство на новородено – за което бяха заподозрени четирима лекари от Горна Оряховица.

Предстои анализиране на експертизата заедно с другите доказателства по делото, събрани до момента. Последващите действия по разследването ще бъдат съобразени с доказателствената съвкупност и със закона, посочват още от прокуратурата.

Досега не са привлечени лица в качеството им на обвиняеми, се посочва още в съобщението.

Frognews.bg припомня,че скандалът в болницата в Горна Оряховица избухна след арест на лекари и хвърлени обвинения, че са убили новородено, оставяйки го без грижи цяло денонощие и обявявайки, че е мъртво, вместо да го поставят в кувьоз.Арестувани бяха началникът на АГ отделението д-р Димитър Сотиров, акушер-гинеколозите Стефан Лазаров и Михаил Милатович и педиатърът д-р Катя Гецова.

По-късно днес в НС ще бъде изслушан вътрешният министър Цветан Цветанов.
Той ще трябва да обясни разминаването между становището на медиците и записите от СРС-та, които прочете от парламентарната трибуна.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 87| 9640 |21.12.2010 Експертиза взриви отново лекарския скандал в Г. Оряховица . 18| 4960 |21.12.2010 Бебето от Горна Оряховица - мъртвородено . 33| 5014 |08.12.2010 Граждани бранят с подписка лекарите от Г. Оряховица . 36| 13288 |07.12.2010 Арно Хайнен татко на бебето на Калина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads