Реклама / Ads
7| 4967 |13.12.2019 НОВИНИ

Прокуратурата: Двама министри са отговорни за кризата с водата в Перник

.
Петя Аврамова и Нено Димов
Изводът от проверката на прокуратурата в Перник е, че регионалният министър Петя Аврамова и министърът на околната среда Нено Димов също носят отговорност за водната криза в Перник. До май 2020 г. регионалният министър трябва да подготви проект на закон за ВиК.
 

С бездействието си министрите на околната среда и водите и министърът на регионалното развитие не са положили достатъчно грижи за стопанисването на имущество, в резултат на което са последвали щети, а и вреди за човешкото здраве. Евентуално преписката съдържа данни и за безстопанственост.

 

С този мотив Районната прокуратура в Перник изпраща преписката за водната криза в града на Специализираната прокуратурата. Тя е компетентна да разследва престъпленията по служба на хората на висши ръководни длъжности. Постановлението е от 10 декември, съобщава Сега.

 

Справката, която "Басейнова дирекция Западнобеломорски район" (БДЗБР) е изпратила на прокуратурата, показва, че през ноември 2018 г. в яз. "Студена" е имало 15 млн. куб. м. вода. През октомври 2019 г. водният обем е малко над 8 млн. куб. м. Месечният разход е около 1.6-1.8 млн. куб. м. Отбелязано е, че не са надвишени лимитите, както и че няма нарушения на режимния график на месеца. Графикът е подписан от екоминистъра.

 

На 19 ноември БДЗБР е уведомена от екоминистерството, че в язовира има 4.7 млн. куб. м. вода. и се преустановява ползването му за други цели. Справките на басейновата дирекция за август сочат различни наличности, като разминаването е 80 хил. куб. м.

 

От постановлението става ясно още, че ремонтът на язовирната стена, който още не е завършил, е възложен през 2017 г. на "Хидроконструкция Хиделито/ХБМ Карпи" - Румъния. Стойността му е 32 млн. лв., финансирани със заем от Световната банка.

 

Позицията на екоминистъра Нено Димов пък е, че нарушения има, но никой не го е уведомил за тях. Пета Аврамова заяви на изслушване в парламента вчера, че няма да носи чужди грехове, тъй като МРРБ не отговаря за управлението на водите - няма информация за нивата на водоизточниците, не следи и месечните графици на водоползване и осигуряването на минимален допустим отток, за което е отговорно министерството на околната среда и водите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 6241 |13.12.2019 Прокуратурата в Перник: Виновни са министрите на МОСВ и МРРБ за водната криза . 16| 15993 |11.12.2019 Методи Андреев: Руски петоколонници у нас са двама главни прокурори, върховен съдия, няколко министър-председатели и политически лидери . 0| 4590 |08.12.2019 Макрон спешно свиква министрите си заради национална стачка във Франция . 6| 4505 |07.12.2019 Борисов свиква извънредно министрите на заседание

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads