Реклама / Ads
3| 5203 |19.02.2008 НОВИНИ

Прокуратурата капитулира пред Софиянски, бил чист като сълза

.
Прокуратурата се оказа безсилна да докаже дори едничко обвинение срещу бившия столичен кмет Стефан Софиянски. Няма достатъчно доказателства в подкрепа на обвинителния акт срещу Софиянски и неговия заместник Венцислав Николов.
 
Така четирите дела за сделките с „Милениум център", „Централни хали", „Гурко1" и „Погребите" не издържаха в съдебна зала.

По първото дело бившият кмет получи две оправдателни присъди и се очаква решението на третата последна инстанция. За Халите той бе окончателно признат за невинен, а последният процес се провали още на първа инстанция поради признанието на прокуратурата, че е безсилна да изгради истинско обвинение.

За забравилите е редно да се припомни, че по делото за „Гурко 1" прокурорите твърдяха, че Столичната община е била ощетена с 517 000 лв. от продажбата на акциите си на строителната фирма НИКМИ на занижената цена от 2 673 000 лева, вместо за 3 191 000 лева. Софиянски бе обвинен в безстопанственост и че не изпълнил решението на Столичния общински съвет от 14 юли 1997 г., с което е одобрено внасянето на апортна вноска в Бизнес центъра.

Аз съм единственият доказано некорумпиран политик в България, заяви пред журналисти Стефан Софиянски. Той бе очевидно доволен от развоя на събитията. Усмивката му не пострада дори от въпроса кой стои зад обвиненията срещу него. Не каза нищо.

Така рухна един от стълбовете на досегашните ни доклади за ЕС, че има действащ политик и бивш премиер, който е съден за корупция. Всичко се оказа блъф. Брюксел ще приеме новината „за статистиката", защото едва ли е очаквал българсике прокурори да изменят на традицията от последните години - политиците закон да  не ги лови. Възможно е също самите обвинения да са повдигнати само като демострация на политическа воля за борба с корупцията. Твърде вероятно е през цялото време и Софиянски, и прокурорите да са знаели, че циркът ще завърши по този начин. Знаехме и ние. Вярно, че Софиянски трябваше да преживее малко неприятности, но пък бе възнаграден с титлата „некорумпиран", издадена му от българските съд и прокуратура. Триумф на адвокатската колегия в лицето на Даниела Доковска. Вече едни милиони могат да се харчат на воля, защото бяха изпрани през съда. Така и с „Аче" не може да се изпере... Изводът е, че адвокатите си заслужават хонорарите, колкото и да са високи.

Българските политици са неподкупни и честни, защото няма земна сила, която може да докаже обратното. Тогава какъв вот на недоверие ще иска опозицията, какви пет лева. ГЕРБ да си чака реда за властта до 2009 г. То така ще и стане, защото никой не вярва на Бойко Борисов, че иска наистина да свали правителството. Просто трябва да се изиграят едни опозиционно-театрални сценки за пред новите политически партньори на кмета в ЕС. За народонаселението в случая въобще не става и дума. Няколко хиляди ще бъдат пуснати под формата на митинг, но те са си свикнали от предишни масови изяви. Който плати, за него ще скандират. 20 000 души по 20 лева правят 400 000 лв. Нищо работа. Някоя родниска банка може да ги плати без да и се отрази на баланса дори. Пък и не са малко бизнесмените, които сега ще наливат основите на дружбата си със следващите властници. Що да не се бръкнат и хората от митинга да получат по 30-40 лева. Това си е едно добро пийване с мезе. Но нека оставим организаторите от щаба на революцията да си свършат работата на спокойствие. По-важно е, че показахме на Европа, че нашите политици са чисти като момина сълза. Не е лошо Стефан Софиянски да оглави гражданско сдружение за борба с корупцията - ликът му много ще отива за емблема на една такава организация. Защо не? Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4637 |11.01.2008 Прокуратурата ще разследва създателите на филма "Баклава" . 5| 5502 |14.12.2007 Вретенаров си посипва главата с пепел, Борисов очаква прокуратурата да се активира . 6| 5224 |24.09.2007 Прокуратурата иска затвор за Софиянски, съдът го оправда . 9| 8896 |23.08.2007 Прокуратурата ще проверява командвал ли е Манол Велев Тотото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads