Реклама / Ads
9| 5643 |02.11.2012 НОВИНИ

Прокуратурата за "Килърите": Това е изпитание като никое друго досега

.
Съдия Димчо Луков отхвърли исканията за разпити на Красимир Пелов, Мустафа Шабанов, Красимир Коев и Пламен Дешков по делото "Килърите". Съдът в Шумен прие писмените доказателства по уважени искания на страните.
 

След като съдът се произнесе по всички искания и няма нови доказателствени искания, съдия Димчо Луков заяви, че е приключило съдебното следствие и даде ход на съдебните прения, информира 24 часа.

Прокурор Ася Петрова заяви, че поддържа обвиненията на Шуменска окръжна прокуратура срещу подсъдимите Петър Стоянов, Васил Костов, Янко Попов, Георги Вълев, Петър Атмаджов, Райчо Стойнев.

В началото на пледоарията си прокурор Петрова отбеляза безпрецедентния характер на процеса не само в регионален, но и в национален мащаб. Тя обуславя и тежестта на процеса, нюансите и детайлите, която трябва да се имат предвид при анализа на обстоятелства.
 

"Никога досега прокурорската институция не е била поставяна на такова изпитание - да изобличи и предаде на съда лицата, които са в залата. Прокуратурата няма как да представи като на филм извършените престъпления, както и самопризнания от подсъдимите, предвид предвидените наказания", каза прокурор Петрова. Наивно е да се очаква, че обвинението ще представи показания на очевидци на всяко от престъпленията, описани в доказателствената част. Въпреки това са представени достатъчно на брой свидетелски показания, както и надеждни и категорични доказателства за организираната престъпна група на Петър Стоянов и трите убийства.
 

Прокурор Петрова направи изложение по пункт 1 на обвинителния акт - обвинението за образуване, ръководене и участие в организирана престъпна група от Петър Стоянов. През 2006 г. по инициатива на Петър Стоянов - той, Янко Попов и Васил Костов са решили да създадат престъпно сдружение, с цел да изпълняват срещу заплащане мокри поръчки - убийства, палежи, взривове, телесни увреждания.

Основният идеолог е Петър Стоянов. Именно той е привлякъл в сдружението Драгомир Генов и Георги Недев - също сумисти. Васил Костов е обезпечил две лица - Владимир Филев и Георги Трифонов, от Червен бряг.
 

В групата са привлечени и други лица с неустановена самоличност, спрямо които се води отделно разследване. Петър Стоянов е приемал и възлагал изпълнението на поръчките, той е вземал парите и е определял каква сума да получи съответния участник. Събрани са доказателства за заплащаната цена на изпълнителите - между 250 и 500 лв. По изключение поръчки са приемани и от Янко Попов, който се е нагърбвал с изпълнението им, което се доказва от показанията на двама свидетели. Попов е отговарял за снабдяването с оръжие, както и за осигуряване на убежище. Васил Костов е координатор по изпълнението на приетите поръчки за убийства, вземал е решения кой да бъде изпълнител. Събрани са доказателства, най-вече със СРС, че групата е разполагала с три лица за убийства.

Костов е проследявал навиците на жертвата и определял мястото на изпълнение. Във всички случаи Костов е придружавал изпълнителите по време на реализацията на поръчката, за да следи отблизо и при проблеми да реагира незабавно за заличаване на следи, както е станало при убийството на Румен Рачев в Шумен. Стоянов е получавал парите и ги разпределял. Прокурор Петрова се позова на показанията на свидетеля Георги Петков за дейността на групата. В тях той описва йерархията в групата и начина на възлагане и изпълнение на поръчки. Неговите думи са потвърдени и от други свидетели по делото.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5259 |01.11.2012 Доклад за цените на лекарствата отива в прокуратурата . 15| 5991 |31.10.2012 Нямало да се увеличава токът, това било хипотеза . 5| 5561 |31.10.2012 Невинен арестант осъди прокуратурата за 70 хил. лв. . 26| 5245 |28.10.2012 Станишев за референдума: Това е кражба на власт от хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads