Реклама / Ads
56| 5182 |16.05.2013 НОВИНИ

Прокуратурата няма да сезира КС за касиране на изборите

.
Главният прокурор Сотир Цацаров Източник: Булфото
Прокуратурата няма да сезира Конституционния съд във връзка с касиране на изборите. Ако трябва да взема решение, а аз съм го взел, прокуратурата никога няма да се възползва от правомощията си да оспорва изборните резултати.
 

Така отговори на журналистическо питане главният прокурор Сотир Цацаров.

„Случаят в Костинброд не трябва да се използва за тези цели. Имаме категорични доказателства, че тези бюлетини не са напускали печатницата, ние сме предотвратили напускането им", обясни Цацаров.

Според юристи, за да каже дали изборите са законни, или не, пред Конституциония съд (КС) трябва да се заведе спор. Това не могат да направят партии или коалиции, участвали във вота, нито избрани депутати или неуспели кандидати за народни представители, въпреки че имат интерес.

КС може да бъде сезиран за вота само от поне 1/5 от депутатите, президента, Министерския съвет, главния прокурор или двете върховни съдилища.

По отношение на изказването на Цветан Цветанов, че ще подаде оставката си в деня, когато положи клетва като народен представител, Цацаров коментира: „Процедурата е такава - първо се внася искане, после отказ, не можеш да влезеш и да кажеш "аз се отказвам от имунитета си". Щом е направил такова предложение, ще се откаже от имунитета си според съответните правила в Народното събрание".

Не смятам, че има нужда и че има предпоставки за засилване на охраната ми, коментира главният прокурор увеличената си лична охрана."Охраната не се преценява от мен, а от ръководителя на Националната служба за охрана. Аз лично не смятам, че има нужда и че има предпоставки за засилване на охраната", каза още Цацаров.

Сотир Цацаров се появи на сутрешното заседание на Висшия съдебен съвет с брониран автомобил, воден от пилотен джип. Гардовете около него са увеличени и това се вижда с просто око, като вероятно има и такива, които осигуряват периметъра пред него.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 6949 |16.05.2013 Атанас Атанасов: Няма с кого да работи прокуратурата . 165| 5808 |15.05.2013 "Атака" няма да се коалира с ГЕРБ, иска ревизия на управлението на Борисов . 36| 5821 |15.05.2013 Плевнелиев: Няма основание да се касират изборите . 6| 4779 |14.05.2013 М. Димитров предрече: Партиите няма да издържат и 100 дена в парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads