Реклама / Ads
37| 7207 |20.08.2010 НОВИНИ

Прокуратурата обяви Банев за нарушител, събирал незаконно пари от туристи

.
Николай Банев
В Курортен комплекс “Русалка”, собственост на олигарха Николай Банев, има нарушение при осигуряване на безплатен достъп до плажа. Погазен е чл. 4 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Това заяви окръжният прокурор на Добрич Георги Коларов.
 

Излъчен преди седмица репортаж по bТВ, който показа как туристи не могат да стигнат до плажа, а по разпореждане на собственика се събират такси за вход и паркинг, стана повод Върховна административна прокуратура да възложи проверка на Окръжна прокуратура – Добрич, възложила от своя страна проверката на Районната прокуратура в Каварна.

Сигналът е бил за това, че се взема такса от 6 лева на всички преминаващи коли, независимо дали ползват паркинг или не.

При прокурорското разследване е констатирано нарушение при осигуряване свободния достъп на граждани до плажа на “Русалка”.  Установено е наличието на физическа преграда – верига, която препятства свободното преминаване на желаещите да плажуват. С това се нарушава чл. 56 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.
Констатирано е още, че юридическото лице КК “Русалка” не е поискало разрешение от община Каварна за поставянето на преградната верига, както е редно, каза прокурор Коларов.

По въпроса с паркинга, той заяви, че сегашното място за паркиране има разчертания, което само по себе си не може да бъде основание да се води паркинг и да се взема такса. Предишният паркинг на курортния комплекс е бил в така наречената френска част, където сега има басейн.

Материалите по случая вчера са изпратени по компетентност до кмета на община Каварна Цонко Цонев, който има право да образува административна преписка и да наложи глоба на нарушителите. Санкцията за юридически лица в случая е от 6 до 12 хиляди лева за първо нарушение.

През април по нареждане на кмета Цонев бе разрушена бариерата и КПП-то спиращи туристите, защото се оказали незаконни. Собственикът Николай Банев се закани да си търси в съда правата срещу община Каварна, а кметът нарече “Екстрасенс, терминатор и лъжец”. Банев се оправда със служителите си, които говерели пред репортерите и туристите неверни неща, но каза, че няма как да ги контролира всичките. Освен това той заподозря медиите в тенденциозност, защото се занимавали само с неговите имоти и ги обвини, че мрязат частната собственост.

Кметът Цонко Цонев пък критикува Баневи, че събирали по 50 лв. за All inclusive на плаж, който е държавна собственост и се зарече след КПП-то им да премахне и незаконната им конюшня.

Действията на Банев са незаконни, именно заради това през април наредих будката и бариерата да бъдат съборени. Банев няма документ за собственост за тази зона. Заради него сега срещу бившия областен управител на Добрич се водят 7 преписки за престъпление по служба, защото незаконно предостави на Банев земя, обясни кметът на Каварна.

Само преди дни пък Николай Банев даде в столичен всекидневник скандално интервю, в което се обяви за най-почтенния и чист бизнесмен. Според него държавата го окрала, а не той нея. Освен това Банев, известен като ликвидатора на приватизирани предприятия, трогателно призна, че започнал с 2,50 лв. капитал и направил честно милиони. Собственикът на АКБ се оплака още, че заради икономическата криза слезнал от самолета и се качил на майбах. Неговата оценка е, че БСП е дълбоко трагична партия в момента и се нуждае от катарзис, обясни социалистът милионер, който може да си позволи да докара от САЩ Джо Кокър, за да му пее на ушенце за кеф.

Николай Банев е известен също като един от родните олигарски, натрупал капитал покрай масовата приватизация чрез фонда си “АКБ Форес”. Днес обаче повече от приватизираните фирми са затворени и разпродадени на безценица. Той и съпругата му се славят и с ексцентричните си изблици – поканиха Джо Кокър да пее на свадбата им срещу тлъст хонорар. По-миналото лято пък тогавашният премиер Сергей Станишев бе засечен от папараци да отмаря на яхта на олигарха. Малко след това Банев придоби държавни гори и земи в района на безценица.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 7655 |18.08.2010 Н. Банев: Държавата ме окраде, не аз нея . 28| 7053 |17.08.2010 Ц. Цонев: I'll be back, за да съборя конюшнята на Баневи . 1| 4988 |14.08.2010 С пушка в ръка министър обяви война на браконерите . 54| 9673 |13.08.2010 Н. Банев: Цонко Цонев е екстрасенс, терминатор и лъжец

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads