Реклама / Ads
1| 4879 |26.01.2010 НОВИНИ

Прокуратурата още рови трагедията в Охрид

.
Районната прокуратура в Димитровград ще разследва дали злополучната екскурзия до Охрид, при която във водите на езерото загинаха 15 българи, е била организирана законно. Физическо лице е организатор на екскурзията, затова с делото се е заела районната прокуратура.
 

До броени дни обвинителите ще излезнат със становище - дали има извършено престъпление или не.

Собственикът на фирмата е Боряна Георгиева, за която се твърди, че е организирала злополучната екскурзия до Охрид. Превозвачът, който е наела е била фирмата “Берти 13”. Проверка показа, че тази фирма не е имала лиценз за извършване на международен превоз на пътници.

Самата Боряна Георгиева е предлагала записването за екскурзията в автобуси на фирмата “Ключнев”, която пък е собственост на съпруга й, а основната й дейност е извършването на превози до София. Това според прокуратурата също може да се окаже нарушение, тъй като Георгиева не е имала право да извършва тази дейност.

Роднините на загиналите в Охридското езеро българи ще трябва да пътуват до Македония, където трябва да представят на място гражданските си искове, които ще бъдат приобщени към воденото там дело.

Голяма е възможността местната македонска прокуратура да поиска удължаване на разследването. Материалите, които трябва да бъдат изпратени от българска страна все още не са пристигнали, тъй като в София се води паралелно разследване на инцидента.

Frognews.bg припомня, че на 5 септември миналата година 85-годишен кораб потъна в Охридското езеро към 11:20 ч. Транспортна фирма "Солак" незаконно е организирала екскурзията, стана ясно след инцидента..

В пътническия кораб "Илинден" е пътувала група от 55 души, по-голямата част от които българи, плавали към манастира "Св. Наум". Той буквално се е разцепил на около 100 м от бреговете на Охридското езеро до къмпинг Елешец на дълбочина 7 м. Броят на загиналите нашенци е 15 човека.

Първи на помощ на пътниците от кораба са се притекли летуващи в къмпинга, които успели да спасят с лодка голяма част от тях. Като аргумент за драмата се посочва, че корабът е бил прекалено натоварен.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4981 |19.01.2010 Още разследват смъртта на загиналите в Охрид българи . 4| 4803 |16.01.2010 Б. Цанков щял да води свидетел срещу Маргините в прокуратурата . 3| 5299 |14.01.2010 Македония да ни върне Охридска епископия . 0| 4529 |14.01.2010 Б. Цанков съдействал на Прокуратурата за Маргините

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads