Реклама / Ads
4| 4674 |12.07.2019 НОВИНИ

Прокуратурата освободи Евгения Банева от ареста за операция

.
Евгения Банева Източник: БГНЕС
Специализираната прокуратура е променила мярката за неотклонение на Евгения Банева от задържане под стража в най-леката - ”подписка”.
 

Банева е обвинена за участие в организирана престъпна група заедно със съпруга си Николай Банев, данъчни престъпления, пране на пари, държане на боеприпаси и присвояване. Към настоящия момент тя бе с мярка "задържане под стража"

 

На последното заседание по искането на Банева да излезе от ареста бе изслушана и приета експертиза. Съпругата на Николай Банев има проблеми с щитовидната жлеза и трябва да й бъде направена операция и биопсия, посочиха тогава вещите лица. Самата тя обясни, че и преди да бъде задържана, се е лекувала и е правила изследвания, а сега има влошаване на състоянието й.

 

Днес в Специализираната прокуратура е предоставено заключение от съдебномедицинска експертиза, изготвена в Университетска многопрофилна болница за активно лечение "Пирогов", в което се посочва, че настоящото здравословно състояние на Евгения Банева не е съвместимо с условията в следствения арест и се налага провеждане на спешно оперативно лечение.

 

По делото е приложено и писмено становище на болницата при Софийския затвор, че Банева не може да получи адекватни медицински грижи там.

 

"След като се запознаха с експертното заключение и основавайки се на Европейска конвенция за правата на човека и основните свободи, наблюдаващите прокурори незабавно измениха определената тежка мярка за неотклонение на Банева с по-лека – "подписка". С това се предоставя възможност за безпрепятствено адекватно лечение на обвиняемата", посочват от прокуратурата.

 

На Евгения Банева е наложена забрана да напуска страната. На органите на МВР е възложено да следят изпълнението на мярката за неотклонение.

 

Николай и Евгения Баневи бяха арестувани във Франция през октомври по обвинение за източване на девненския завод "Полимери", укриване на данъци, финансови машинации и участие в организирана престъпна група. От началото на декември двамата са в арест в България, а до момента нито една от многото молби да излязат от ареста не беше удовлетворена.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6441 |10.07.2019 Фирма сезира ЕК и Прокуратурата за безобразията с тол-системата . 3| 4772 |03.07.2019 Борисов впрегна МВР и прокуратурата в борбата с фалшивите болнични . 3| 4261 |26.06.2019 КФН изпрати на прокуратурата и ДАНС доклад за „Еврохолд” . 0| 4027 |24.06.2019 Спецпрокуратурата и ГДБОП разследват група за трафик на мигранти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads