Реклама / Ads
12| 5710 |08.02.2021 НОВИНИ

Прокуратурата отказа да разследва офшорка, свързана с Пеевски

.
Емилиян Гебрев
Софийска градска прокуратура е отказала да образува разследване по сигнал от фирмата на оръжейния производител Емилиян Гебрев ”Емко” за действията на ”Виафот инвестмънт България”.
 

 Това е дъщерно дружество на едноименната офшорка Viafot Limited, която е била контролирана от свързания с Делян Пеевски адвокат Александър Ангелов. През последните четири години "Виафот" по всякакъв начин блокира опитите на Гебрев да придобие "Дунарит", пише "Капитал".

 

В началото на 2019 г. позовавайки се на документи от Panama papers сайтът "Биволъ" разкри, че краен собственик на регистрираната в Британските Вирджински острови Viafot Limited е близкият до Делян Пеевски адвокат Александър Ангелов. Малко след тези разкрития стана ясно, че Viafot e била ликвидирана през 2017 г., а управителят на дъщерното ѝ българско дружество Роман Венев също е поискал ликвидацията му.

 


Емилиян Гебрев се опитва да придобие "Дунарит" от началото на 2016 г. Самият той е споделял, че именно тези намерения са вероятната причина за атентата срещу него година по-рано, когато руски агенти се опитаха да отровят него, сина му и още един човек.

Собственикът на "Емко" определи Viafot като "офшорката, на която цялата държава помага", след като през пролетта на 2016 г. дъщерното ѝ дружество "Виафот инвестмънт България" представи пред Търговския регистър договор за цесия на вземане от "Е. Миролио" към "Дунарит" и на тази база поиска да се впише като заложен кредитор.

"Виафот инвестмънт България" използва тази цесия, за да блокира опитите на "Емко" да получи контрол над "Дунарит" чрез увеличаване на капитала. Като кредитор на "Динарит" "Виафот инвестмънт България" реално няма ниакъв интерес от това да спре увеличаване на капитала, защото това би увеличило шансовете му да удовлетвори вземанията си, но по всичко личеше, че действията на свързаната с Пеевски компания бяха насочени към блокирането на опитите на Гебрев да влезе в оръжейния завод.

 

През 2017 г. на страната на Пеевски беше задействана цялата държавна машина, която през най-различни институции (МВР, Министерство на икономиката, Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, Специализираната прокуратура) се включи в атаката срещу Гебрев. Срещу него и сина му бяха повдигнати обвинения, започнаха данъчни проверки, бяха замразени оръжейните лицензи, с които беше блокиран бизнеса му.


В атаката срещу Гебрев активна роля заеха вестниците на Делян Пеевски, които започнаха да включват оръжейника в регулярните си книжки, громящи враговете на депутата.

През юли 2017 г. "Виафот инвестмънт България" прехвърля вземането си от Дунарит на фирмата "Дипи" на близкия до ГЕРБ бизнесмен Добрин Иванов срещу 22 млн. евро. За сделката "Дунарит" е уведомен чак на 25 август. В същия ден "Дипи" продава вземането си на фалиралата КТБ срещу оригиналните 22.2 млн. евро, 1.77 млн. долара и 0.4 млн. лв., или около 5 млн. лв. повече, отколкото е платил месец и половина по-рано.

 

Има обаче и особеност - цената ще бъде платена в активи, които синдиците са предлагали на публична продан - по този начин "Дипи" се сдоби с апетитни имоти през 2018 г. Междувременно през 2016 г. "Виафот" обжалва пред Върховния административен съд решението на КЗК да допусне придобиването на "Дунарит" от "Емко". Тричленен състав отхвърли жалбата през 2018 г. "Виафот" обжалва и през 2019 г. петчленен състав отмени решението по тази жалба и върна делото КЗК.

Абсурдът в цялата ситуация е, че Viafot Limted е била ликвидирана още през 2017 г., а според Търговския закон "когато капиталът е притежание на едно юридическо лице, с прекратяването му трябва да се прекрати и дружеството". Въпреки това "Виафот инвестмънт България" е водила дела и извършвала търговска дейност. В същото време дружеството не е подало нито един отчет пред Търговския регистър от основаването си. А управителят ѝ Роман Венев е разпитван от прокуратурата по делото КТБ по повод друга компания, където в показанията признава, че практически е бил подставено лице - всички документи са били изготвяни в банката, той е ходил само да подписва, не е имал офис там, не познава другите директори и т.н.

 

Тези обстоятелства са в основата на сигнала до прокуратурата. Прокурор Ивайло Петров от специализирания отдел на Софийска градска прокуратура приема, че дружеството фантом не е било представлявано пред съда, а единствено неговият управител е подавал "жалби и молби". Според прокурор Петров всички действия на управителя на "Виафот инвестмънт България" са били съобразени с търговския закон, тъй като независимо от заличаването на едноличния собственик на капитала дружеството може да функционира до вписване на неговото собствено прекратяване/заличаване по надлежния ред.

 

Прокуратурата не отговаря на въпроса как така от 2017 г., когато е била ликвидирана Viafot Limited, до 2019 г. управителят на дъщерното дружество не е разбрал, че "работодателят" му не съществува. Прокуратурата не отговаря и на въпроса защо дружеството не е подавало финансови отчети (за тяхното приемане е трябвало решение на Viafot Limited).


"Касае се за усложнени гражданскоправни, търговски и административни взаимоотношения между посочените по-горе търговски дружества и свързаните с тях физически и юридически лица, във връзка със сключени договори за прехвърляне на вземания, обезпечения на същите, разплащания между страните с парични средства и недвижими имоти, както и отправени искания за концентрация между предприятия, които заинтересованите лица следва да уредят по съдебен ред" приема още прокурор Ивайло Петров, който по принцип работи в Софийската районна прокуратура, но от юни 2020 г. е командирован в спецотдела на СГП.

 

Малко преди повишението му той отказа да образува разследване за бездействието на властите за мръсния въздух в София. Ивайло Петров е един от наблюдаващите прокурори по преписката за видеото и снимките от резиденцията на премиера Бойко Борисов, на които се виждат пачки с евро и златни кюлчета. Разследването там също беше прекратено.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5295 |05.02.2021 Съдът регистрира партията на Васил Божков, прокуратурата възрази . 12| 3412 |02.02.2021 Прокуратурата не казва разследва ли Пламен Узунов заради доклада на ОЛАФ . 21| 4376 |02.02.2021 Спецпрокуратурата разследва длъжностни лица от МВР след доклада на ОЛАФ . 15| 4161 |01.02.2021 Президентът: Ако Навални беше българин, щеше да разследва шкафчето на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads