Реклама / Ads
26| 4972 |01.06.2011 НОВИНИ

Прокуратурата отсвири писанията на Байърли

.
Борис Велчев
Няма да бъдат разследвани твърденията на бившия американски посланик у нас Джон Байърли, чиито скандални дипломатически грами за премиера Бойко Борисов бяха публикувани в Уикилийкс. Това заяви главният прокурор Борис Велчев по време на среща с медиите.
 

Той обоснова позицията на обвинението с това, че от правна гледна точка текстовете не са достатъчно обосновано предположение за престъпление.

"Държавното обвинение може да се самосезира и да направи проверка, когато има достатъчно данни, за да се направи обосновано предположение, че е извършено престъпление. Ако допуснем някой да бъде разследван по твърдения, представяте ли си каква държава ще бъдем?", попита реторично Велчев на днешната си пресконференция.

В грамите на Джон Байърли се съдържат обвинения към Бойко Борисов в сериозна криминална дейност и организиране на контрабанда на метаамфетамини. Вместо да бъдат подкрепени с доказателства, твърденията са основани на редица непроверени вестникарски публикации и слухове.

По време на срещата Велчев представи пред журналистите извадки от статистиката към доклада за работата на държавното обвинения през 2010 г., който предстои да бъде внесен в парламента. Той разказа, че са осъдени общо 50 000 души, около 4% са оправдателните присъди, а по всички видове тежка престъпност има значително увеличение на заловените и наказаните в сравнение с 2007 година. Голям напредък не се забелязва единствено при делата за корупция, подчерта обвинител номер 1.

Така за участие в организирана престъпна група са осъдени 248 лица през миналата година в сравнение със 78 лица през 2007 година. За измами с евросредства осъдените са 243-ма срещу нито един преди три години, за пране на пари 29 души срещу също нито един. Осъдените за фалшификация за три години се увеличават приблизително двойно – от 109 на 202 души.

Борис Велчев изрази своето "категорично несъгласие" с тезата, че прокуратурата се проваля по знаковите дела. Той припомни, че преди две седмици апелативният съд е потвърдил ефективната присъда срещу Фидел Беев, който бе депутат в миналото Народно събрание.

Обяснението на главния прокурор за частичните неуспехи е, че прокурорите са поставени под по-голям натиск, срещу тях се изправят много добри адвокати, а и делата са по-сложни. Той призна все пак, че понякога и обвинителите не са достатъчно добре подготвени.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4876 |01.06.2011 Партиите въвличат в предизборните кампании и прокуратурата . 23| 6971 |27.05.2011 Цв.Маркова: Ако Уикилийкс казва истината, защо прокуратурата е спала? . 18| 4926 |25.05.2011 Прокуратурата нищи инцидента пред джамията в София . 31| 5085 |23.05.2011 Прокуратурата можело да поиска забраната на „Атака”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads