Реклама / Ads
0| 4056 |29.01.2018 НОВИНИ

Прокуратурата в Пловдив ще плаща обезщетение на рецидивист

.
Прокуратурата ще трябва да плати обезщетение от 6000 лв. на мъж със 17 присъди, защото му повдигнала и 18-о обвинение, този път несправедливо. Това пише Ваня Драганова във в.”Марица”
 

В периода от 1976 до 2008 г. човекът е осъждан 17 пъти за различни кражби, включително и на кола, и за пране на пари.

 

Но когато през 2011-а той бил арестуван отново и обвинен, че е откраднал видеокамера и други вещи на обща стойност  2392.17, доказателствата не издържали в съда. На първа инстанция Пловдивският районен съд го признал за виновен и го пратил за 6 години в затвора.

 

Окръжният съд обаче ревизирал присъдата и го обявил за невинен, после и ВКС го оправдал окончателно. След това той завел дело срещу прокуратурата и поискал компенсация от 80 000 лв. за нанесените му тежки здравословни и душевни травми.

В исковата си молба описал, че вследствие на стреса, че този път не е извършил никакво престъпление, но отново е обвиняем, е развил диабет и вдигал кръвно.

 

Отделно се притеснявал какво ще си помисли неговата приятелка, на която много държал. Бил смачкан психически и защото арестът и последвалото наказателно производство срутили авторитета му пред съседи и познати. „Друг път винаги е бил жизнен, спокоен, позитивно настроен.

 

Това беше при предишните му присъди, за които е бил в затвора. Сега видях един отчаян, крайно депресиран човек, който беше много изнервен, загрижен, не му се говореше за нищо друго, освен за казуса, за който според него несправедливо го обвиняват.

Всяка свободна минута, когато не работи или не спи, само за това говореше - как са го арестували, как са го задържали, как са претърсили дома им, как несправедливо е обвинен, притесняваше се за приятелката си, с която живеят заедно”, разказал в хода на делото негов стар познайник от затвора, с когото се засекли отново зад решетките след последния арест.

Съдът отхвърля финансовите му претенции в огромната им част, защото връзката между стреса и заболяванията му е останала недоказана в хода на делото. Магистратите не приемат и довода за разклатената му репутация, защото 17-те му предходни осъждания и многократните му влизания в затвора са били добре известни на неговите съседи и приятели.

Решението, че обвиненият несправедливо все пак има право да получи 6000 лв., е на Пловдивския апелативен съд и е произнесено на 26 януари. То подлежи на обжалване пред ВКС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4301 |26.01.2018 Спецпрокуратурата с обвинение за незаконен прием в Медицинския университет . 2| 4552 |25.01.2018 ДСБ и Да, България с критики към транспортен проект в Пловдив . 0| 3794 |23.01.2018 „Синята зона“ в Пловдив – 2 лв. на час . 1| 3946 |23.01.2018 Прокуратурата ще разследва кой пребива деца инвалиди в Габрово

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads