Реклама / Ads
0| 6092 |14.09.2010 НОВИНИ

Прокуратурата подгони всички детски кухни

.
Прокуратурата е разпоредила проверка във всички детски кухни в страната, включително и частните.
 
Това обяви на пресконференция в Министерството на здравеопазването д-р Тенчо Тенев, главен държавен здравен инспектор на Република България. По думите му, проверката най-вероятно е след подаден сигнал. "Проверява се дали са спазени изискванията за устройството и дейността на детските кухни, дали са регистрирани по Закона за храните, безопасни ли са, дали храната се приготвя по определения начин, дали се оставят проби от храната. Следи се и за устройството на сградите, дали се използва работно облекло, как се изнася боклукът и др.", обясни д-р Тенев.

Той допълни, че до 17 септември РИОКОЗ ще проверява дали се спазват разпоредбите на Наредба 26 относно изискванията към устройството и дейността на детските кухни,както и здравните изисквания към тях. До 20 септември пък се очаквали резултатите от проверка в детските градини и ясли, която се провежда съвместно с органите на държавния ветеринарен контрол по отношение на постъпващите храни от животински и неживотински произход. Обект на проверката са документите за произход, етикетирането, срокът на трайност, условията за съхранението. През октомври е планирана проверка в ученическите столове за спазването на разпоредбите на Наредба 37 за здравословното хранене на учениците.

Д-р Маша Гавраилова, началник отдел „Опазване на общественото здраве” в Дирекция „Обществено здраве” към Министерството на здравеопазването, коментира, че все още има какво да се желае по отношение на здравословното хранене в детските кухни, като на-много има нужда от риба, млечни и зърнени продукти. Наблюдава се увеличение на консумацията на плодове и зеленчуци, отбеляза д-р Гавраилова. Тя посочи, че има отделни общини, които са назначили диетолози към съответните кухни и столове, като там се отчитат добри резултати по отношение на здравословното хранене.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 8047 |09.09.2010 Махат столичен топ приватизатор, обслужвал всички власти . 0| 6084 |09.09.2010 Корабът "Панега" свободен, всички българи - живи и здрави . 0| 5485 |08.09.2010 Прокуратурата внесе обвинителния акт срещу Цонев и компания . 1| 6367 |08.09.2010 Прокуратурата обвини бандата за отвличания на "Наглите"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads