Реклама / Ads
7| 6168 |11.05.2018 НОВИНИ

Прокуратурата погна екарисажа в Шумен заради грандиозни далавери, оказа се хипер опасен за хората в региона

.
Прокуратурата и икономическа полиция разследват екарисажа в Шумен за грандиозни далавери, свързани със заграбване на милиони. Отделно от това предприятието се оказва хипер опасно за хората в региона и то най-вече заради радиоактивното месокостно /трупно/ брашно, което не се пази, съхранява и транспортира по законоустановен начин.
 

Разследващите са се натъкнали на странни факти, свързани с финансирането на екарисажа. Твърди се, че са били надписвани тонове унищожени животни, за да може да се прибират повече пари. Знае се, че годишно те са в рамките на десетки милиони лева. Според скандален документ две прасета или две крави, например излизали общо 1500 кг. Говори се, че имало разработени класически схеми, така че да се завлича държавната хазна.  

 

Отделно от това Агенцията по безопасност по храните затвориха тези дни  предприятието за известно време, докато технологията за унищожаване на животински отпадъци не се приведе по европейски стандарт.

 

Тази сутрин работници бяха построени като под команда да протестират срещу затварянето.  Въоръжени с  плакати, те шумно протестираха срещу мерките на държавния орган. „На екарисажа има издадени предписания и заповеди във връзка с проверки. Установени са доста нарушения. Добре знаете, че това е предприятие със специфична и отговорна дейност. Има редица изисквания и са установени нарушения, върху които са издадени тези заповеди. Няма проследимост на тези "продукти", което е опасно, обясни д-р Катя Райкинска по Дарик днес.

 

 Не е тайна, че екарисажът, въпреки, че изпълнява болшинството поръчки за унищожаване, технологично изобщо не се обновява. Независимо от мащабните средства, които са усвоени, ръководството не никакви средства за нова техника.  Именно заради дупотопната технология, която се използва, заводът  отдавна не отговоря на европейските изисквания за безопасност и качество на работа.

 

Реално  екарисажът  директно замърсява въздуха в района, тъй като при  горенето се отделят вредни емисии.  Установено е, че липсват  съвременни филтри, които да не позволяват твърдите частици да попадат във въздуха. Отделно от това в завода няма склад, с който  да се гарантира, че трупното брашно,  което  се пази там и е радиактивно,  няма да облъчи и разболее хората. Това може до доведе до фатални последици за тях. 

 

Много притеснително е, че не се обезпечава и специализиран  обезопасен транспорт, който да извози опасния продукт до пещите за изгаряне при висока температура, които в страната са две. Според евростандартите е нужно за тази цел да се използват машини с висока степен на гаранция, че радиоактивният продукт няма да облъчи намиращите се в близост хора. Така нареченото трупно брашно е основен причинител на болестта „луда крава“. Съществува реална опасност, при начина на работа на шуменския екарисаж, да се нанесат необратими вреди на животновъдството, категорични са експертите в бранша.

 

Експертите на агенцията са твърдо решени да не  си затварят очите пред опасностите на въпросното предприятие. Битката вече се е пренесла и в съдебната зала. И не случайно, защото екарисажът годишно прибира от държавата в порядъка на няколко десетки милиони лева. Нещо повече-той се е превърнал в монополист в бранша и за да прилапа цялата сума, не допуска никаква конкуренция. 

 

Любопитното е, че собствениците на опасното предприятие вече са загубили голяма част от делата.  Шуменци възмутени коментират в града , че зад легитимното ръководство на предприятието стоят  известни политици от близкото минало, които искат само да взимат милиони, без да дадат нито лев за модернизация.  Твърди се, че става дума за небезизвестните социалисти Димитър Дъбов и  Евгений Узунов, които се сдобиха с прозвището „червените милионери“. Припомняме ви, че името на Дъбов беше споменато от покойният вече шеф на ГДБОП Ваньо Танов като човек, който е изплувал в разработка срещу алкохолната мафия. Тогава социалистът се закани да съди Танов, но това така и не се случи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6681 |09.05.2018 Защитата на Цв. Василев: Прокуратурата прави всичко възможно свидетелите да не влязат в съдебната зала . 3| 5223 |27.04.2018 Адв. Марковски: Прокуратурата прави неща, от които ти пресъхват устата . 0| 4509 |27.04.2018 Постоянен арест за задържаните от ДАИ иска прокуратурата . 0| 4133 |23.04.2018 Прокуратурата иска постоянен арест за шефа на полицията в Раковски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads