Реклама / Ads
28| 5071 |06.01.2011 НОВИНИ

Прокуратурата подхваща СРС-то, изпуснато от МВР

.
Записите от телефонните разговори, проведени между шефа на Агенция “Митници” Ваньо Танов, вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков и неговия заместник Владислав Горанов, са от специално разузнавателно средство, използвано от МВР.
 

Искането за СРС е било подадено в началото на 2010 година от “секретен заявител”, съобщава “Всеки ден”, като се позовава на достоверен източник. Материалите са събирани по разработка срещу единия от синовете на Ваньо Танов, а оперативното дело е “Синът” и е свързано с проверка на контрабанден канал за внос на цигари, твърдят нашите източници. Във връзка с това разследване е имало разрешение за използване на СРС, което след приключване на проверката е трябвало да бъде унищожено.

Проверката е приключила в края на май м.г. и материалите, добити със СРС е трябвало да бъдат унищожени в рамките на 10 дни. Това законово изискване не е спазено, а разработката се е доразвила в дело “Бащата”, към което на слушалката е закачен самият Ваньо Танов.

Доколко използването на СРС е било законно е задача, която ще проверява прокуратурата. Материалите по двете разработки придобили публична известност като “Бащата и синът”, обаче почти сигурно са изтекли от службите в МВР, коментира източникът.

Според източници на изданието главният прокурор Борис Велчев се е запознал с изтеклите в медиите материали и е разпоредил проверка. Неофициално се твърди, че задачата е да се открие конкретният източник. Според запознати се отнася за човек, който през 2010 година е подал рапорт за напускане, но все още е в системата на МВР.

Как и защо част от разговорите, записани със СРС се озоваха в редакцията на в. “Галерия” обаче остава загадка, която би трябвало да се разгадае също от прокуратурата.

Вчера премиерът Бойко Борисов коментира, че не е ясен източникът на информацията, но ще е жалко, ако е от службите. „Трябва да се разбере дали записите на разговорите са изтекли от службите или от прокуратурата“, заяви той. По думите на Бойко Борисов още по-тревожно е, „ако записите са правени със силите и възможностите на частни структури“.

От МВР засега нямат официален коментар, а от прокуратурата официално заявиха, че предстои материалите да бъдат изчетени и тогава ще стане ясно каква ще е проверката по случая. Днес вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов каза, че не би желал да коментира нещо, за което източникът на информация все още е неясен.

Преди няколко седмици бившият вътрешен министър от тройната коалиция Румен Петков предположи гадаейки, че шефът на Митниците е подслушван и разработван от службите. “Аз гадая, че синът му е разработван. Ако е разработван, това е, за да се превърне Танов в послушник”, заяви Петков. Вчера от въпросното СРС от записания разговор между Танов и финансовия министър Симеон Дянков също се заговори за натиск върху шефа на Митниците “…ще ми назначат един и аз ще стана пионката, те отдолу ще си го командват, к’во да прави, кои фирми да обслужва, защото целият проблем е заради две-три фирми, които аз ги натискам”. След това Танов обяснява, че иска среща с Дянков, на която да му представи документи.

Самият Танов заяви, че не се е интересувал дали МВР го разработва и отново заяви, че няма да си тръгне сам, а ще чака да го уволнят. „Аз не съм се интересувал и не съм правил запитване дали съм бил подслушван. Когато човек е с чиста съвет, няма от какво да се притеснява, бил съм в тази система и мисля, че е допустимо всеки да бъде проверяван“, заяви той. „Ако е имало такова нещо, това е преценка на самата служба докъде може да стигне. Нямам притеснение нито по отношение на себе си, нито по отношение на моите синове, знам как са възпитавани“, бе категоричен Танов.

Според него всички тези, които по един или друг начин са били засегнати от действията на Агенция „Митници“, търсили всевъзможни начини да бъде компрометирано семейството му. Танов също призна, че един от синовете му е бил следен и е направен опит да му бъдат подхвърлени цигари без бандерол, за да бъде обвинен в контрабанда. „Получих данни, той бе проследяван, беше сканирано устройството за отключване на колата му и трябваше в неговата кола да се поставят контрабандни цигари, той да бъде задържан и след това всички медии да разтръбят – ето синът на началника на митницата е контрабандист. Благодарение на това, че аз получих информация, този случай беше предотвратен“, каза шефът на Митниците.

Днес сутринта премиерът Бойко Борисов наблегна на факта, че източникът на информацията е неизвестен и принципно не е длъжен да анализира информация от анонимни източници. Той обаче добави, че е решил да отговори на всички въпроси, за да не го упрекнат, че се крие и не желае да взима отношение. Не искам моите министри да се обичат, да правя колектив, искам да са в напрегнати отношения. Искам да се карат, да се мразят, за да си гледат работата, заяви още той.

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков пък каза, че не се притеснява, че разговорите му могат да се подслушват.

„Какво има да коментирам? Мъка!“. Това пък заяви президентът Георги Първанов по повод разгласените вчера разговори на директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов с финансовия министър Симеон Дянков и неговия заместник Владислав Горанов.

В интервю пред “Всеки ден” пък депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев заяви, че целта на тези, които пускат въпросните разговори е да разединят ГЕРБ, но това няма как да се случи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6987 |30.12.2010 Кожухарова: Прокуратурата не носи отговорност за всички резултати . 41| 8686 |22.12.2010 Прокуратурата: Бебето в Горна Оряховица е родено живо . 21| 4980 |10.12.2010 Червените пак подхващат Цветанов, дават го на прокурор . 1| 4613 |06.12.2010 Нов съдия подхваща делото срещу Батко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads