Реклама / Ads
7| 5031 |24.04.2015 НОВИНИ

Прокуратурата подхваща военния министър за подкупа

.
Николай Ненчев
Специализираното звено за разследване на корупционни престъпления започва проверка за предложен подкуп на военния министър, съобщиха от Върховната касационна прокуратура. По-рано през деня в столичен вестник бе публикувано интервю на министъра на отбраната Николай Ненчев със заглавие „Предложиха ми процент, за да подпиша поддръжката на МиГ-29".
 
В него министърът излага факти относно среща с неназовани лица, предали му предложение за заплащане на „сериозни проценти" при съгласие от негова страна за подписване на договор на стойност 80 млн. лева за поддръжка на военни самолети.

Ненчев твърди, че „те са изключително изобретателни, процент от тези 80 млн. лв. се опитаха да ми предложат". Твърди също, че спрямо него са били отправяни и заплахи за живота му, във връзка с работата му на сега заеманата длъжност.

До настоящия момент Николай Ненчев не е уведомил по никакъв начин органите на досъдебното производство за твърденията си за предлаган подкуп. Подобно задължение има всяко длъжностно лица, съобразно чл. 205 ал. 2 Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).  В текста на нормативния акт е казано: "Когато узнаят за извършено престъпление от общ характер, длъжностните лица трябва да уведомят незабавно органа на досъдебното производство и да вземат необходимите мерки за запазване на обстановката и данните за престъплението".

В хода на проверката от спецзвеното ще бъде разпитан министър Николай Ненчев. След това ще се извърши преценка на необходимостта от събиране на други данни, включително и относно оферти за поддръжката на авиационна техника във ВВС.

Предмет на проверка ще бъдат и твърденията за отправени заплахи, с оглед евентуално престъпление по чл. 144 ал. 3 вр. ал. 1 Наказателния кодекс (НК) (закана с убийство), извършено спрямо министъра на отбраната.

Който се закани на другиго с престъпление против неговата личност или имот или против личността или имота на неговите ближни и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му, се наказва с лишаване от свобода до шест месеца или с глоба от сто до триста лева.

Според текста на НК за закана спрямо длъжностно лице или представител на обществеността при или по повод изпълнение на службата или функцията му, или спрямо лице, ползуващо се с международна защита, наказанието е лишаване от свобода до една година или глоба до двеста лева. До три години затвор или пробация може да получи заканилият се да навреди на друго лице.

В парламента пък журналистите захапаха Ненчев за отложеното му посещение в САЩ€. Имам 10-годишна виза за САЩ, отсече той  в Народното събрание.

Уверението за притежание на такъв документ министърът даде във връзка с появила се тази сутрин информация в кулоарите на сградата на властта, че посолството на САЩ в София е отказало да издаде американска виза на военния ни министър.

Припомняме, още в началото на годината министър Ненчев обяви за подготвяна визита във Вашингтон, като първоначално се говореше, че това ще се случи през март. До момента обаче все още няма такава визита на военния ни министър, като не е записана и в програмата му за следващите дни.

„Не, не е вярно", заяви министър Ненчев на въпрос дали е вярно, че му е отказана виза за Америка. „Напротив, дори имам 10-годишна виза", се похвали още той. Попитан обаче защо се бави анонсираното му посещение в САЩ, министър Ненчев спокойно обясни, че се прави с цел посещението да бъде организирано по-добре.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 10103 |24.04.2015 Ген. Атанасов: Сривът на КТБ започна след акцията на прокуратурата . 29| 5970 |22.04.2015 Прокуратурата проверява Хр. Иванов за обществени поръчки . 1| 5963 |22.04.2015 Красьо Черния осъди прокуратурата, дават му 4 000 лв . 25| 9929 |21.04.2015 Само във Фрог: Прокуратурата свързва Ченалова с наркотици, за да й вземе имотите?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads