Реклама / Ads
0| 4219 |07.06.2016 НОВИНИ

Прокуратурата погна общините за събиране на незаконен данък

.
Върховна административна прокуратура погна община Хасково и още други общии заради събиране на „данък наследство” в нарушение на Закона за местните данъци и такси. Това съобщихта от държавното обвинение.
 

 По указание и разпореждане на Върховна административна прокуратура, Окръжна прокуратура - Хасково извърши проверка по реда на надзора за законност на Наредбата за определяне размера на местните данъци в община Хасково, допълват от прокуратурата.

 При проверката на прокуратурата е установено, че с приетата на 19.12.2008 г. от Общински съвет - Хасково Наредба е определен размер на данък върху наследствата поотделно за всеки наследник или заветник, в нарушение на  Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), който е въвел необлагаем минимум на наследствен дял, под размера на който не се събира данък.

В чл. 36 от Закона за местните данъци и такси  е предвидено данъчната ставка да се определя с решение на общинския съвет в границите, посочени от законодателя, но с предвиден необлагаем праг на данъчна основа при наследствен дял, оценен до 250 000 лева, т.е. при наследствен дял под 250 000 лева данък наследство не се дължи и не се плаща.

Общинският съвет Хасково не е съобразил  Наредбата си със ЗМДТ и е задължил всички наследници да внасят данък наследство, независимо от размера на наследствения дял и по този начин е въвел незаконно задължение за внасяне на данък наследство на всички наследници, съобщават от прокуратурата. Затова Окръжна прокуратура е сезирала Административният съд в Хасково с искане за отмяна на незаконосъобразната част от Наредбата за определяне размера на местните данъци и такси в общината..

Проверката на Върховна административна прокуратура продължава на територията на цялата страна. Според запознати такава е практиката в цялата страната и тя се случва от години, установила проверката.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 12028 |03.06.2016 Само във Фрог: Прокуратурата спешно иззе скандалната ваксина Еувакс . 20| 8112 |03.06.2016 Любимият свидетел на прокуратурата срещу КТБ Лазов на аудиенция в БСП . 4| 5355 |02.06.2016 Евроексперти ще проверяват прокуратурата, но в края на месеца . 1| 4074 |28.05.2016 Прокуратурата: Загиналият работник в ”Арсенал” поел осколките в тялото си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads