Реклама / Ads
3| 4555 |18.11.2016 НОВИНИ

Прокуратурата потвърди обвинения за ”Белене” и ваксините

.
Румяна Арнаудова
Министърът по онова време Румен Овчаров е знаел и съзнателно е допуснал да бъде сключен този договор, което е нанесло огромни щети. Затова и го привлякохме като обвиняем за случващото се а АЕЦ Белене. Това заяви Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.
 
Към ноември 2006 година, той (Овчаров) е имал задължение да осъществи контрол върху НЕК и работата им при сключването на всички споразумения за изграждането на ядрената централа. Той не го е направил, което нанесло загуби за 193 милиона евро, уточни тя пред БНТ.

Ще бъдат обвинени толкова лица, за колкото Софийската градска прокуратура събере доказателства. Събирането и анализа на доказателствата продължава. Не може да кажем кои са следващите обвиняеми, но категорично ще има и други, посочи Арнаудова.

Тя уточни, че за днес в 9,30 часа и Делян Добрев е поканен да му бъде връчено обвинение за АЕЦ Белене.

Арнаудова съобщи и за повдигнати обвинения за ваксините, за което Фрог информира от близо година. Повдигнато е обвинение за безстопанственост на Росен Алексиев от държавната фирма за производство на ваксини "Бул Био", съобщи още говорителят на главния прокурор.

Обвинението е заради ткритите от Софийска градска прокуратура ампули "Тетадид", направени по поръчка на турската фирма "Тютк илач", които са били произведени в база на търговското дружество в "Люлин".

Арнаудова обясни, че базата в "Люлин" няма разрешение там да се произвеждат ампули.

Министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов също ще бъде обвинен заради скандала с ваксините от началото на годината. Освен него щели да бъдат обвинени и двама негови заместници. Москов е призован да се яви в следствието следващата седмица.

Прокуратурата ще поиска отстраняване от длъжност на митничарите, арестувани при операцията станала известна като Лесово 2. Целта е да не се повтори схемата, при която задържани с подкупи служители се връщат на работа на границата, съобщи още тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3780 |15.11.2016 Прокуратурата погна Динко от Ямбол . 0| 4902 |13.11.2016 Прокуратурата разследва кмет за заплахи в деня на размисъл . 0| 3826 |10.11.2016 Съдът върна делото за атентата срещу Алексей Петров на прокуратурата . 1| 3826 |09.11.2016 Прокуратурата проверява Димитър Узунов от ВСС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads