Реклама / Ads
2| 4476 |03.11.2015 НОВИНИ

Прокуратурата предлага пияните шофьори да не лежат в затвора

.
За шофиране след употреба на алкохол да не се влиза в затвора, а то да се санкционира само с глоба и евентуална конфискация на автомобила. Това предлага прокуратурата в анализ за пътнотранспортните произшествия за периода 2010-2014 г.
 
Според държавното обвинение в делата срещу пияни шофьори в момента се ангажира твърде голям ресурс, който би могъл да се насочи в борбата с тежката престъпност. Анализът на държавното обвинение идва няколко седмици, след като от МВР предложиха промени в Закона за движение по пътищата, с които се увеличават глобите за пияни шофьори, както и периодът, в който те ще са без книжка, пише в. Сега.

 "Декриминализацията на някои деяния и преминаването към административно-наказателна отговорност би могло да повлияе благотворно на безопасността на движението. Има възможности за по-бързо, по-ефективно и спестяващо ресурси за системата постигане на добри санкционни резултати по административен ред, както и за избягване на дублиране на функциите на държавните органи", пише в доклада. Подобно предложение вече е правено веднъж през 2010 г. Според прокуратурата обаче то е актуално и към днешна дата. Оттам подчертават, че така или иначе при повечето дела за пияни шофьори наказателната отговорност се заменя с административна и така свидетелството за съдимост остава чисто. Според държавното обвинение трябва да се предвиди и конфискация на автомобила на нарушителите, когато случаят е тежък - над 1.8 промила алкохол в кръвта. Другият вариант е да се въведе глоба, равностойна на цената на колата, ако шофьорът не е собственик.

Прокуратурата отбелязва, че в последните години има ясно изразена тенденция периодично да се увеличават наказанията за престъпления по транспорта, като пределът им е вече достигнат. "Необходимо е преосмисляне на системата за наказания, с ориентация повече към административни, но достатъчно тежки наказания - високи по размер глоби, лишаване от правоуправление на МПС, допълнителни изисквания за възстановяване на това право", пише в анализа. В момента за шофиране в пияно състояние може да се даде присъда дори до 5 години затвор, ако нарушителят вече е съден един път. Пробацията е най-често налаганото наказание за пътнотранспортни произшествия, сочи статистиката на държавното обвинение. Над 54% от делата за катастрофи са приключили с такава присъда. Условни присъди са дадени в малко над 25% от случаите.

Глоби се налагат в 14.4%. Едва 4.5% от осъдените са пращани в затвора. Най-често делата за катастрофи приключват със споразумения. Чрез тях се признава вина и се намалява предвиденото от закона наказание. Макар че МВР настоява да се криминализират дори гонките, предложението им срещна сериозен отпор от страна на главния прокурор Сотир Цацаров, който обяви, че е привърженик на административните мерки.

В унисон с неговите виждания от прокуратурата смятат, че трябват още промени и в Закона за движение по пътищата. "Все още има архаични, загубили своето значение санкции, като "глоба в размер на 10 лв.", пишат в анализа си те. От държавното обвинение посочват и друг проблем - има голяма разлика в това как два закона третират едно и също престъпление.

Те дават пример с наказанието за блъскане на пешеходец на пътека. Според НК то може да стигне дори до 10 години затвор. "От друга страна обаче, спирането и паркирането върху и на разстояние под 5 м пред и зад пешеходна пътека, което е съществена предпоставка за ПТП, се санкционира по административен ред твърде леко - с глоба 50 лв., съгласно разпоредбата, непроменяна от 2007 г.", посочват от прокуратурата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4199 |01.11.2015 Прокуратурата: Има шест присъди за купуване на гласове . 2| 4495 |29.10.2015 Прокуратурата проверява СУ . 9| 9496 |27.10.2015 Лукарски: Бензиностанция на „ЕКО Петрол“ предлага 100% фалшив бензин . 5| 6125 |26.10.2015 Само във Фрог: Прокуратурата проверява как е внесена ваксината с живака

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads