Реклама / Ads
0| 11021 |08.05.2007 НОВИНИ

Прокуратурата притисната – ако не действа бързо, отвън ще дойде заповед за арест на Красимир Георгие

.
Шефът на консултантската фирма „Фронтиер” Красимир Георгиев е призован да се яви на разпит в прокуратурата в качеството му на свидетел по разследването за „Топлофикация”-София. Това съобщи главният прокурор Борис Велчев след изслушването му на извънредно закрито заседание на парламентарната Комисия за борба с корупцията, но не уточни кога ще бъде проведен този разпит. Той п
 
Те наистина са получили уверението на Борис Велчев, че в случая с избухналия скандал между следовател № 1 Александров и министър Овчаров ще се стигне докрай, нищо няма да бъде замазано и потулено. Но според народните избраници този път прокуратурата е принудена да действа така, защото ако се мотае още „ще получим заповед за арест отвън”. И тя щяла да бъде именно за шефа на „Фронтиер” Красимир Георгиев. Което пък щяло да е доказателство пред ЕС, че правораздавателната ни система е неработеща.
Главният прокурор съобщи още, че върви проверка как са изтекли данни, събрани със специални разузнавателни средства (СРС) в медиите, защото едно било да се дава информация, а съвсем друго – да се появяват факсимилета на документи. Велчев каза още, че всички замесени лица дават обяснения, след което ще бъде направен анализ, ще се конкретизират въпросите и вероятно някои хора ще бъдат извикани повторно на разпит. Според него проверката ще приключи до седмица-две. Той не отрече получилия се политически привкус на скандала, но увери, че прокуратурата няма да се занимава с този аспект. Прокурор № 1 бе категоричен, че разследването за „Топлофикация”-София, макар и доста сложно, ще приключи в едногодишния законов срок. „Прокуратурата няма да работи по поръчки, тя няма и не може да работи под политически или медиен натиск”, подчерта Велчев. Той заяви, че ще се търсят доказателства за всяко едно твърдение и няма да бъдат повдигани обвинения без доказателства.
По повод изпратеното от него и министър Румен Петков писмо до ЕК, Борис Велчев обясни, че делото „Топлофикация” се наблюдава от Комисията от самото начало и всъщност не молим за помощ, а да изпратят наблюдатели, които да се уверят, че по случая се работи.
Лидерът на ДСБ Иван Костов, който също присъства на заседанието, заяви, че след изслушването на главния прокурор е още по-убеден в необходимостта от създаване на парламентарна анкетна комисия без мнозинство на БСП и ДПС, тъй като изявленията на Овчаров за източване на пари от държавата от среди в социалистическата партия са политически и те не са работа на съдебната власт, а на Народното събрание. Според него използването на СРС е възложено преди много време и прокуратурата първа е получавала информацията от тях. Костов каза, че скандалът е избухнал сега, защото нервите на основните действащи лица не са издържали поради сблъсъка на преплетените им интереси. Той уточни, че 1000 страници данни как се саботира едно следствие са стояли на бюрото на Ангел Александров. И той ги е носил на главния прокурор, на президента, вероятно на Овчаров, но никой нищо не е предприел, никой не ги е прочел. Според лидера на ДСБ създалата се ситуация представлява криза. „В момент на криза всички институции трябва да се държат така, че да защитят собствения си авторитет”, заяви Костов. И добави, че главният прокурор е длъжен да доведе нещата до край, защото „ако изтърве тези дела, ще срине авторитета на прокуратурата”.
Според ген. Атанас Атанасов пък данните, събрани със СРС, са от преди 3 месеца и в този смисъл има голямо забавяне в действията на прокуратурата. Атанасов е убеден, че чрез заместничката си Корнелия Нинова министър Румен Овчаров е влиел върху правосъдието, което е наказуемо от закона.
Междувременно се разбра, че Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство срещу Татяна Шарланджиева и Корнелия Нинова. Това е съобщил Николай Кокинов, градски прокурор на София. Обвиненията, които ще бъдат повдигнати на Шарланджиева, са за това, че е пропуснала да изпълни задълженията си като следовател в наказателното преследване срещу свидетеля по делото Красимир Георгиев и е осуетила такова преследване с цел – да го избави от наказание. Тя е разгласила информация за досъдебното производство по делото “Топлофикация” и умишлено е забавила изясняването на важни доказателства по него.
Корнелия Нинова ще бъде обвинена за подбудителство и помагачество. Разследването ще се извърши от екип на СГП и Върховната касационна прокуратура. Преписката е образувана по сигнал от Инспекатората на ВКП. Досъдебното производство е по чл. 288 от Наказателния кодекс за престъпления срещу правосъдието. „ФН”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 41 |18.04.2024 Георги Свиленски: Вотът на недоверие цели да покаже недостатъците на кабинета . 0| 66 |18.04.2024 Найден Тодоров: . 0| 152 |18.04.2024 Най-апетитна ли е София за професията "нотариус" ? . 0| 243 |18.04.2024 Еврокомисар ще провери промените след приемането ни в Шенген по въздух

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads