Реклама / Ads
13| 5387 |17.04.2013 НОВИНИ

Прокуратурата привика на разпит главния секретар на МВР

.
Прокуратурата разпита главния секретар на МВР Калин Георгиев по скандала с подслушванията, съобщиха от държавното обвинение.
 

Главният секретар е бил разпитан във връзка с изказванията му в медиите, че информация не е била унищожавана от длъжностно лице на МВР, срещу което вече е образувана наказателно производство, и че тази информация „е архивирана в пълния обем и е на разположение на органите на прокуратурата“.

Твърди също, че има логично обяснение за разминаването в датите, за които автомобилът с техника е установен по камерите за видеонаблюдение, без в документите да са отразени съответни излизания на техниката. Според главния секретар това „е свързано с операции на МВР за защита на националната сигурност и борбата с тежката организирана престъпност“.

В хода на проверката, осъществена от прокуратурата в МВР, такава информация не е била предоставяна от длъжностни лица от състава на министерството, включително и от самия главен секретар.
 
Това се отнася,  както до данните, че информацията от паметта на мобилната техника съществува, не е унищожена и даже е на разположение на прокуратурата, така и тези относно разминаванията в датите на установеното ползване на специалния автомобил, уточняват от прокуратурата.

По тези причини и за изясняване на горните обстоятелства, главният секретар на МВР Калин Георгиев бе призован за разпит днес по обяд в качеството на свидетел по образуваното вече наказателно производство, съобщават още от държавното обвинение.

В понеделник от прокуратурата обявиха, че в МВР има предпоставки за незаконно подслушване. Според обвинението в СДОТО са допуснати нарушения при подслушването, прокуратурата образува четири досъдебни производства срещу висши служители на структурата.

От проверката стана ясно още, че началникът на отдел в СДОТО МВР Радко Димитров е направил опит да осуети прокурорската проверка чрез изтриване на данни след внасянето на сигнала от Станишев. Димитров обяснил действията си с това, че системата е била претоварена и не е могла да работи.

Вчера вътрешният министър Петя Първанова лансира тезата, че нямало саботаж на проверката, а апаратурата не работела. Днес версията й беше потвърдена и от Калин Георгиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 5139 |16.04.2013 Мария Капон: За първи път прокуратурата се задейства . 13| 5785 |16.04.2013 Веселин Вучков: Предизборните скандали надделяват над прокуратурата . 64| 6831 |15.04.2013 Колите на прокуратурата също с нелегални курсове? . 49| 5281 |15.04.2013 Цветанов: Прокуратурата има предпоставки, няма доказателства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads