Реклама / Ads
4| 5692 |01.02.2011 НОВИНИ

От прокуратурата проверяват АМ „Люлин”

.
Има нарушения при проектирането на магистрала „Люлин”, потвърди министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев .
 

Управителният съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ от първия ден предостави възможност на прокуратурата за пълен достъп до всички данни по автомагистралата и те работят, обясни той. По думите му, не става дума само за един казус и вероятно са много нещата, по които работят. Ние искаме да знаем и им предоставяме пълно съдействие, каза министърът.

Независимо, че изпълнението на магистралата е ускорено, „никой не е давал заповеди и не е съставял предпоставки строителите и всички по веригата да не са си свършили работата“, каза Плевнелиев в отговор на въпрос.

Преди два дни столичен всекидневник писа, че прокуратурата е открила фрапантни нарушения при проектирането на магистралата, която предстои да бъде открита през май. Освен препроектирането, магистратите ще проверяват изграждането й, всичките й тунели, подлези и надлези, както и строителния надзор.

Първоначално по проект са били предвидени над 2800 м подпорни стени, но при препроектирането отпаднали доста от тях. Това крие сериозни опасности за сигурността на гражданите, заяви прокурор Стоил Тойчев от спецзвеното за противодействие на злоупотребите с евросредства. Според експерти, подпорните стени на места са били заменени с предпазни мрежи, което е много опасно, тъй като не покрива критериите за безопасност.

Изпълнението на “Люлин” е било по-некачествено от това в отсечката на международен път Е-79, до Кресненското дефиле, която пропадна в края на миналата година след пороите. За някои от специалистите два от трите тунела на “Люлин” не били нужни, защото над тях нямало такова количество земна маса, което да налага изграждането им.

По случая е заведено досъдебно производство. Засега то е срещу неизвестни длъжностни лица от пътния фонд. Освен бившия му шеф Веселин Георгиев-Батко разследващите ще привикат и всички директори, които го наследиха на поста, както и бившия строителен министър Асен Гагаузов. Вероятно ще разпитаме като свидетел и министър Росен Плевнелиев, заяви прокурор Тойчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 5005 |01.02.2011 Прокуратурата оневини Цветанов за СРС-то на горнооряховските лекари . 43| 5332 |23.01.2011 Ж. Георгиев: Прокуратурата е в унизително положение . 38| 5161 |20.01.2011 Прокуратурата: Записите с Танов - манипулирани! . 6| 4690 |17.01.2011 През март ще ни проверяват отново за Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads