Реклама / Ads
6| 4733 |14.10.2010 НОВИНИ

Прокуратурата разпитала тайно Симеон Дянков?

.
Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков е бил разпитван от прокуратурата във връзка с разследването срещу неизвестен извършител изнесъл държавна тайна, съобщава "Всеки ден".
 

Срещу него не се очаква да бъде повдигано обвинение, по досъдебното производство срещу неизвестния извършител, което бе образувано по сигнал от БСП за изнасяне на класифицирана информация. По случая са разпитани около 20 свидетели, сред които е бил Дянков, както и шефът на БНБ Иван Искров. По делото има назначена експертиза, която трябва да определи дали се касае за класифицирана информация. До момента експертите са установили, че действително се касае за класифицирана информация, но все още няма единодушие около това, дали изнесената от трибуната на Народното събрание част от тази информация, представлява държавна тайна по своята същност. Затова и експертното заключение все още се бави, довериха нашите източници.

Според разследващите министър Дянков е бил подведен от екипа си и е разсекретил документ, без да има това право. Става дума за договор между правителството на Сергей Станишев и БНБ, който е бил засекретен от ексфинансовият министър Пламен Орешарски и се отнася за тайно споразумение за депозирани в търговски банки 1 млрд. лева от фискалния резерв. Вицепремиерът Дянков е декласифицирал информацията, вероятно подведен от екипа си, че има право на това, а по-късно от Коалиция за България сезираха държавното обвинение, след като договорът се оказа, че е депозиран в секретното деловодство на парламента.

Ако все пак финансовият министър се сдобие с обвинение, от прокуратурата ще внесат предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, което е в размер от 1000 до 5000 лв. В началото на месеца министър-председателят Бойко Борисов коментира, че трябва да се види кои са виновниците, за да се случи това нещо. Според разследващите единствените виновни на този етап могат да са хората от екипа на вицепремиера, които са го подвели.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4750 |13.10.2010 Журналистки: Съдът спаси честта на прокуратурата . 19| 4776 |12.10.2010 Прокуратурата на гости в митничарското селце . 6| 4874 |08.10.2010 Местан праща Сергей Игнатов в прокуратурата . 1| 6439 |03.10.2010 Прокуратурата на косъм да изтърве Животното от клетката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads