Реклама / Ads
8| 4870 |12.03.2013 НОВИНИ

Прокуратурата ще проверява договорите за ток на "Марица Изток"

.
Прокуратурата ще проверява договорите за дългосрочно изкупуване на енергия на т.нар. американски централи, за които вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев внесе документи при главния прокурор.
 

От пресцентъра на Прокуратурата съобщиха, че във връзка с депозирания от министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев сигнал до прокуратурата, главният прокурор Сотир Цацаров с разпореждане e разширил обхвата на проверката на държавните органи и търговски дружества работещи в областта на енергетиката, за извършени нарушения или престъпления.

 

Проверката ще обхване и сключените дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия и разполагаемост с „AES - 3C Марица изток1" ЕООД и „Енел Марица изток 3" АД както и договор за залог от 31. 11. 2005 г. в полза на „AES - 3C Марица изток 1" ЕООД и договор за залог от 01. 02. 2002 г. сключен между „НЕК" ЕАД и „Енергийна компания Марица изток 3" АД в полза и на „Контур Глобал Марица изток 3" АД като обезпечение, покриващо размера на задълженията на „НЕК" ЕАД за бъдещо месечно плащане на мощност и електрическа енергия, с предмет на залога вземания на „НЕК" ЕАД от електро-разпределителните дружества, както и други задачи по преценка на извършващите проверката.

 

За целта е създаден съвместен екип от прокурори от Софийска градска прокуратура и служители на Държавна агенция „Национална сигурност". Ръководител на екипа е градският прокурор Николай Кокинов.

Оперативното ръководство е възложено на заместник-главния прокурор при Върховна касационна прокуратура /ВКП/ - Борислав Сарафов и заместник главния прокурор при Върховна административна прокуратура /ВАП/ - Камен Михов.


Работата на проверяващите ще бъде координирана ежедневно и трябва да приключи в срок до 22 март 2013 година.


В рамките на една седмица след посочената дата, екипът ще изготви доклад за констатациите от проверката, които ще бъдат огласени пред обществеността.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5021 |07.03.2013 На 22 март ясен докладът на прокуратурата за ДКЕВР и ЕРП-тата . 13| 5173 |07.03.2013 Бареков дава Кирил Йорданов на прокуратурата . 3| 5344 |05.03.2013 Фандъкова проверява за бонуси на общинари . 26| 6586 |26.02.2013 ДАНС проверява дали Ахмед Доган "поръчал" Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads