Реклама / Ads
9| 8218 |16.01.2020 НОВИНИ

Прокуратурата: Зам.-министър от МОСВ разрешил влизането на боклук от Италия

.
Николай Кънчев, Иван Гешев
Зам.-министър на околната среда и водите е дал съгласие за транспортиране на 25 000 тона отпадъци от Италия до България. Това се съобщава в официално прессъобщение на прокуратурата.
 

Прокуратурата излиза с разкритие, че оправомощен зам.-министър е издал решение в началото на месец декември 2019 г. , с което позволява трансграничен превоз на 25 000 тона отпадъци от Република Италия.

 

Зам.-министри към МОСВ в момента са Красимир Живков, Николай Кънчев и Атанаска Николова. Последната е отговаряла за управлението на водите до лятото на 2018-година и беше привикана за разпит във връзка с водната криза в Перник. За отпадъците отговаря Николай Кънчев, установи проверка на FrogNews. Вероятно именно неговия подпис стои под въпросното решение, въпреки че прокуратурата скрива името му.






В хода на извършените процесуални действия на площадка в гр. Плевен са открити огромно количество отпадъци, част от тях - в бали с нарушена цялост на опаковката.

Изяснено е също така, че дружеството, което използва въпросната площадка, не разполалга със съответните съоръжения за третиране на отпадъци, а обектът не е водоснабден и електроснабден, няма назначени работници по трудов договор.

 

В момента тече разследване, а главният прокурор Иван Гешев разпореди на министъра на вътрешните работи и на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" проверката да обхване и зоните на всички мини извън експлоатация на територията на България за съхранение на отпадъци.

 

Проверката трябва да установи броят, местоположението и данните за последния концесионер, ползвател или рекултиватор на недействащите мини, вида и произхода на съхраняваните в тях отпадъци, както и дали са били предмет на трансграничен превоз.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4940 |16.01.2020 (Не)Случайно: Регистърът за управление на водата в МОСВ е недостъпен . 3| 4613 |16.01.2020 Прокуратурата: Нено Димов ощетил държавата, продавал вода на дружества в пъти по-евтино . 7| 5335 |13.01.2020 Валентин Василев: Инспекторите от МОСВ не знаят на кой Господ да слугуват - политици или олигарси . 3| 4799 |08.01.2020 Теза на прокуратурата: Баневи ползвали шофьор за подставено лице

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads