Реклама / Ads
56| 9987 |29.05.2012 НОВИНИ

Прокурор бави дело, прецаква колеги

.
Росен Димов
Топ магистратът Росен Димов протака с тарикатски прийоми съдебно решение и със задкулисни средства, извън правилата се опитва да прецака колеги в своя полза. Това коментират с недоумение съдии и прокурори, изненадани от действията на колегата си.
 

 

Сагата започнала през февруари след като Висшият съдебен съвет отряза амбициите на Росен Димов да заеме пост във Върховна касационна прокуратура. На проведения тогава конкурс той се класира незадоволително и отпадна от възможността да заеме едно от четирите вакантни места, спечелени от други прокурори. Въпреки това Димов обжалва пред Върховния административен съд решението на ВСС, като според магистрати изтъква странния мотив, че щом е бил допуснат до конкурса е трябвало да бъде и избран.

 

На 15 май тричленен състав на ВАС гледа заведеното от бившия апелативен прокурор на Пловдив дело, но на заседанието жалбоподателят Росен Димов не се явява. Оказва се, че е бил редовно призован, а освен това не се явява и адвокатът му Румен Еленски. Въпреки това съдебният състав приема, че не са налице процесуални пречки и дава ход на делото. Според наблюдаващия прокурор Динка Коларска жалбата на Росен Димов срещу ВСС е „по същество неоснователна”. От държавното обвинение са категорични още, че при провеждането на конкурса във ВКП са спазени всички законови изисквания и процедурни правила. Доказателства в подкрепа на решението на ВСС излага и юрист-консултът на съвета. Съдебният състав приема, че делото е изяснено и обявява, че ще се произнесе след съвещание, става ясно от публикувания на сайта на ВАС протокол. Само ден по-късно обаче тричленният съдебен състав излиза с неочаквано определение, с което отменя решението си от 15 май, с което по същество е даден ход на делото. Насрочена е нова дата за разглеждане на делото, в открито съдебно заседание - днес, 29 май от 14 часа, а страните са призовани повторно. Странният поврат в определението на ВАС е продиктувано от молба, която уж на  11 май Росен Димов бил изпратил до председателя на Втора колегия при ВАС, но тя била докладвана ден по-късно на тричленния състав гледал делото на 15 май. В нея Росен Димов обяснявал, че е оттеглил пълномощното на своя защитник Румен Еленски, а самият той постъпвал за планирано лечение в столична болница. За това магистратът молел делото да бъде отложено за друга дата.

 

В съдебната система коментират с нескрито недоумение, че очевидно в случая Росен Димов ползва по недопустим начин протекции на някой висш шеф във ВАС,  като се прилагат  непозволени  прийоми за протакане на съдебно решение. Освен това така за няколко месеца се блокира и работата на ВКП, защото спечелилите конкурса прокурори не могат да заемат местата си. Съдии твърдят, че в други подобни случаи жалбата на Димов за отлагане на делото ще остане без разглеждане защото не е адресирана до правилното място. Трябвало е да бъде пусната до състава, който ще разглежда делото, а не до председателя на Втора колегия Венета Марковска. На всичко отгоре документът няма и достоверност защото не е минал през регистратурата на ВАС.

 

Името на Росен Димов се свързва с доста скандали. Преди години разкрити негови банкови сметки в Гърция станаха повод за разследване. Наскоро пък бившият син депутат Едвин Сугарев изпрати отворено писмо до българските и европейски институции срещу кандидатурата на бившия апелативен прокурор на Пловдив Росен Димов за прокурор във ВКП. 

Сугарев обвини Димов в нарушаване на нашето и чуждото законодателство, в спорен морал, съмнителни професионални качества и връзки с разследвани лица. В писмото се казва още, че Росен Димов като апелативен прокурор на Пловдив е спрял разследването срещу Кирил Рашков - цар Киро, и е поддържал близки отношения с хора, подлежащи на наказателно преследване. Сред тях са пловдивските банкери Христо Александров, Христо Данов, Георги Стойчев, Георги Трифонов. 

Като съмнителни и неморални Сугарев определя и близките отношения между Росен Димов и бившия главен прокурор Никола Филчев. 

 

Росен Димов се числеше към близкия до екс президента Първанов кръг. На няколко пъти той се опитваше да стане и шеф на асоциацията на прокурорите, но кандидатурата му бе отхвърлена

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 5936 |15.05.2012 В.Танов:Скалъпиха ми дело, за да ме махнат . 11| 7724 |03.05.2012 Арест за Алексей Петров поиска прокурор Костов . 22| 10398 |20.04.2012 Генерал Кирчо Киров отива на прокурор . 21| 4795 |20.03.2012 Тройната коалиция на прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads