Реклама / Ads
0| 5529 |30.06.2016 НОВИНИ

Прокурор Бецова проверява гербаджийски депутат за присвояване на пари

.
Мануил Манев често гостува по сутрешните блокове. В студиото с Емануил Йорданов
Небезизвестната прокурорка Боряна Бецова проверява сигнал срещу депутата от ГЕРБ Маноил Манев за това, че е присвол средства от състезание по УШУ. Същата магистратка извърши проверка и на депутата Делян Пеевски, но не откри нищо нередно в имотното му състояние.
 

Депутатът става обект на прокурорска проверка след сигнал до главния прокурор от Стефан Колев, президент на Българската федерация по УШУ. В сигнала си Колев твърди, че Маноил Манев е извършил присвояване на средства, платени под формата на такса за участие в Европейското първенство, проведено в Стара Загора от 13 до 23 май миналата година. Манев заблуждава Европейската федерация, че е вицепрезидент на Българската и че е упълномощен да организира спортното събитие като председател на организационния комитет. Таксите за участие – по 75 евро на ден, участниците в първенството заплащали на ръка в импровизирана стая към една от спортните зали лично на съпругата на Манев – Снежана Манева, а достъпът до нея за членовете на УС на федерацията бил ограничен от охраната на Манев.

 

Платежните документи били издавани, пише в сигнала, от името на спортен клуб „Крилете на Сан Щоу“, който няма нищо общо с провеждането на първенството. За да предотвратят провалянето му и избухването на международен скандал, от УС на Българската федерация изчакват неговия финал и изпращат нотариална покана до Манев да се отчете за получените приходи и направените разходи. Той обаче категорично отказал да получи поканата и да разговаря с управителното тяло на федерацията.

 

В сигнала си Стефан Колев моли главния прокурор Сотир Цацаров да възложи разследването на следовател от Националната следствена служба, за да се предотврати евентуалното влияние от страна на Манев като овластено лице върху разследването и разкриването на обективната истина. Цацаров не съобразява тези мотиви и възлага разследването на Окръжна прокуратура. Поема го Константин Тачев - бивш окръжен прокурор на Стара Загора. С постановление от 20 октомври 2015 година той прекратява преписката и отказва да образува наказателно производство срещу Манев. Иван Перпелов, прокурор от Апелативната прокуратура в Пловдив, връща преписката по случая за проверка в Районната прокуратура в Стара Загора. Според постановлението на прокурор Перпелов:

 

Обясненията на Снежана Манева – съпругата на Манев са формални и в телеграфен стил те не изясняват каква е дейността й, каква е общата сума, събрана от таксите, дали те са осчетоводени, както и какви документи е издавала за тях. Липсват обяснения от лицето, представляващо спортния клуб „Крилете на Сан Шоу“, които трябва да изяснят как са получени въпросните такси, какъв е техният размер, за какво са изразходвани и на кого е приведен остатъкът от тях. Не са разпитани членове на УС на Федерацията, посочени от нейния президент Стефан Колев. Без внимание прокурор Тачев е подминал факта, че Спортния клуб „Крилете на Сан Шоу“ е създаден от Манев, който го управлява докато е зам.-областен управител.

 

Не е направена и експертна оценка дали договорът, с който Манев е упълномощен от УС на Федерацията да организира спортното събитие, е истински или фалшив, както твърди Стефан Колев.

 

Остава без логично обяснение проявената упоритост от Манев да не отчете приходите и разходите за мероприятието на фона на демонстрираното съдействие по други обстоятелства, гласи още постановлението на прокурор Перпелов.

 

Прокурор Боряна Бецова е възложила проверка на полицията, събират се документи, с които са извършени плащания по време на състезанието, издирват се спонсорите на събитието.

 

Манев е  бивш кадър на МВР, припомня БНР.  Напуска системата по принуда и започва работа в Съдебна охрана, но тогава му отнемат достъпа до класифицирана информация и отново е принуден да напусне. През 2006 година основава Колеж по охрана и сигурност в Стара Загора и е негов директор до края на 2014 година, когато е назначен от премиера Бойко Борисов за заместник областен управител. Политическата си кариера в ГЕРБ започва като общински съветник. От началото на тази година е народен представител в групата на управляващата партия. В това си качество той отново ще има достъп до класифицирана информация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4665 |30.06.2016 Кънев: Цацаров и Борисов саботират мисията на европрокурорите . 0| 4439 |30.06.2016 Европрокурорите обсъдили облеклото на съдии и обвинители у нас? . 0| 4892 |29.06.2016 Задържаха избягалия затворник Кокала, преди години искал да взриви прокурор . 1| 4815 |28.06.2016 Д. Божилов за Фрог: Игра на бюрокрация ще покажат у нас европейските прокурори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads