Реклама / Ads
48| 7141 |03.04.2013 НОВИНИ

Прокурор Камен Михов: ДКЕВР е неефективен регулатор

.
Източник: Булфото
На пресконференцията Прокуратурата представя резултатите от проверките в енергетиката, започнали след масовите протести срещу високите сметки за ток
 

Констатирани са редица пропуски в дейността на ДКЕВР, обяви на пресконференция зам.-главният прокурор Камен Михов.

На пресконференцията Прокуратурата представя резултатите отпроверките в енергетиката, започнали след масовите протести срещу високите сметки за ток. Главният прокурор Сотир Цацаров припомни, че на 12 февруари Върховната административна прокуратура започна проверка на дейността на ДКЕВР. На 26 февруари започна проверка на ЕРП-тата. Те бяха проверявани от екипи от прокурори и данъчни служители. На 12 март, след подаден сигнал от тогавашния министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, започна проверка на НЕК.

На 29 март докладите на екипите от проверките бяха обединени в един общ доклад, обясни Цацаров. Той отбеляза, че докладите не съдържат класифицирана информация и затова ще бъдат представени на медиите.

Трябва да се има предвид, че ДКЕВР разполага с широк кръг от правомощия да контролира енергетиката, обясни Камен Михов.

ДКЕВР не е съставила актове за нарушения на ЕРП за това, че не са отчитали тока на всеки 30 дни. Не е упражнен и адекватен контрол върху разходите, които ЕРП са декларирали. Комисията на практика е одобрявала по-високите разходи. Занижен е бил и контролът за разходите от страна на ЕРП. Недостатъчен е бил контролът по качеството на енергията. Няма механизъм за контрол на жалбите на хората. От над 4000 жалби срещу ЧЕЗ са разгледани само малко над 1000. Все още няма съставен нито един акт за нарушение от страна на ДКЕВР срещу ЕРП въпреки препоръките на прокуратурата, каза Михов.

Предложенията, които са дадени след проверките, са свързани със започване на процедура за съставяне на актове за нарушенията на принципа за ежемесечното изчисление на сметките. Второто предложение до ДКЕВР беше за процедура за отнемане на лиценза при неизпълнение на задълженията на дадено дружество.

В този случай комисията е бездействала и затова прокуратурата е взела мерки, но прокуратурата не може да иззема лицензи. ДКЕВР взе решение за започване на процедура по отнемане на лиценза. Установихме, че в ДКЕВР в продължение на години е занижен контролът над работата на ЕРП-тата. Според нас, на този етап, ДКЕВР действа като неефективен регулаторен орган, посочи Михов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5986 |31.03.2013 Св. Костов: 10 прокурори ще проверяват за евентуални подслушвания . 41| 5239 |29.03.2013 10 прокурори проверяват сигнала "Станишев" в МВР . 1| 5503 |27.03.2013 Прокурор: Вероятността Лазар Колев да не е убиецът е 1 към 48 трилиона . 2| 4770 |21.03.2013 ВСС прие оставката на апелативния прокурор на София А. Илиев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads