Реклама / Ads
7| 7449 |30.06.2011 НОВИНИ

Прокурорът по "Октопода" оглави спецпрокуратурата

.
Прокурорът по делото срещу Максим Стависки и наблюдаващ прокурор по делото "Октопод" Светлозар Костов бе избран за ръководител на първоинстанционната специализирана прокуратура, с подкрепата на 15 члена на съвета, един - против и двама въздържали се.
 

Борислав Сарафов, прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП), пък бе избран за ръководител на специализираната апелативна прокуратура, със 17 гласа "за" при един въздържал се.

Това стана на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) днес. Съдебният съвет обаче отложи със седмица избора на шеф на Апелативния специализиран наказателен съд.

Мнозинството на ВСС определи като неубедителна концепцията на Росен Русев за управление на Темида и му даде шанс до 7 дни да я допълни.

Главният прокурор Борис Велчев, шефът на ВКС Лазар Груев и председателстващият ВСС Анелия Мингова изразиха категорично становище против Русев заради липсата на виждане за спецификите в работата на новата институция.

Председателят на ВКС посочи още, че през февруари 2009 г. служебният автомобил на Русев е напуснал границите на България в посока Румъния, когато той е бил в отпуск. „Не видях концепция за управлението на специализирания съд на Росен Русев. Това е проблемът, а не това, че служебният му автомобил е преминал границата”, заяви от своя страна главният прокурор Борис Велчев.

За тази една седмица кандидатът ще трябва да коригира и обогати концепцията си, за да успее да убеди членовете на ВСС и обществото, че е подходящ да оглави Апелативния спецсъд.

Представляващият ВСС Анелия Мингова каза, че няма нужда от още една седмица, защото всичко е ясно.
Въпреки това по предложение на члена на ВСС Радка Петрова на Русев бе даден втори шанс да обясни вижданията си за институция, каквато досега не е имало в българската съдебна система.

За първоинстанционния наказателен съд все още тече процедура за избор на ръководител, защото единственият кандидат бе отхвърлен още на етап разглеждане на подадените документи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5970 |28.06.2011 Михаил Андонов оглави официално НЕК . 24| 6310 |30.05.2011 Семейна приятелка на Цветанов оглави СГС . 8| 4867 |07.04.2011 Съдия да оглави ЦИК, предлага ГЕРБ . 7| 5151 |02.03.2011 Кабинетът предложи Казаков да оглави ДАНС за постоянно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads